Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers gestart
Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers gestart Annette Stolk

Petitie Ruimtelijke Koers: ,,Als we niet uitkijken zal het dorpse karakter van Houten onomkeerbaar veranderen”

17 oktober 2020 om 08:42 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Rino Jonkers en zijn zus Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040 gestart. Ze vinden dat de kiezers van Houten, door de wijze waarop B&W de plannen voor de bouw van 5.800 woningen hebben gepresenteerd, buiten spel zijn gezet. ,,Als we niet uitkijken, zal het dorpse karakter van Houten onomkeerbaar veranderen.” 

Annette Stolk – de Vries

Rino en Ellen zijn kinderen van voormalig Houtens wethouder Jonkers. Twintig jaar lang was hij namens het CDA wethouder Volkshuisvesting. Samen met stedenbouwkundige Robert Derks heeft hij grote invloed gehad op de ruimtelijke ontwikkeling van Houten. ,,We zijn het aan onze vader verplicht iets aan deze plannen te doen. We kunnen het dorp niet laten verkwanselen.”

VOORBEELD ,,Houten is een groeikern die als voorbeeld heeft gediend voor Nederland en de hele wereld. Men komt uit China en Japan naar hier om kennis te nemen van de wijze waarop er is gebouwd. Mensen die hier wonen doen dat met volle tevredenheid,” vertelt Rino. Ellen: ,,Het idee van mijn vader is altijd geweest dat inwoners elkaar moeten ontmoeten. Of dat nu is bij een kerk of een (sport) vereniging. Je hoort ergens bij, je leeft niet anoniem. Dat is ook een kenmerk van fietsstad Houten. Je kunt elkaar makkelijk ontmoeten, je springt zo even van de fiets en maakt een praatje met iemand. In al die jaren dat Houten een groeitaak had is het dorpse karakter bewaard gebleven. Dat is een wezenlijk onderdeel van het Houtense DNA. De hoogbouwplannen leiden tot anonimiteit en getuigen van zielloos bouwen.” 

PETITIE In de petitie staat dat de besluitvorming over het Ontwerp Ruimtelijke Koers ondemocratisch is. Rino: ,,In 2015 heeft de gehele gemeenteraad gezegd dat met 50.000 inwoners Houten een schaalniveau heeft bereikt waar mensen elkaar nog kennen en herkennen. Ze zegt hier waarde aan te hechten en daarom, na eerdere groeitaken in de jaren ‘80 en ’90, niet meer te kiezen voor een nieuwe groeitaak. Bij de verkiezingen van 2018 heeft geen enkele partij gezegd te gaan voor grootschalig bouwen. Waarom dan nu op 8 december beslissen over de bouw van 5.800 nieuwe woningen? Precies tussen twee verkiezingen in? Ik zou zeggen: maak nu even pas op de plaats en leg deze vraag voor bij de volgende verkiezingen in maart 2022.

De GGD heeft zich kritisch uitgelaten over bouwen langs de A27 en Utrechtseweg

BEDENKINGEN Volgens Rino heeft de GGD, vanwege de luchtkwaliteit en de geluidshinder, zich kritisch uitgelaten over bouwen langs de A27 en de Utrechtseweg. ,,Men heeft er last van fijnstof en trillingen door auto-en vrachtverkeer. Daardoor is er geen sprake van een gezonde woon- en leefomgeving. Het zal geen plek zijn waar mensen langdurig willen wonen. Er zal veel verloop en daarmee anonimiteit zijn.” Zelf pleit hij voor het revitaliseren van het industrieterrein De Doornkade en bedrijven die nu actief zijn op industrieterrein de Schaft, financieel over te halen zich te verplaatsen naar De Doornkade. De ruimte die daarmee vrij komt op de Schaft zou gebruikt kunnen worden voor woningbouw. Rino: ,,Rijkswaterstaat is verbaasd dat Houten bouwplannen heeft in de nabijheid van de A27 en de Utrechtseweg, terwijl er nog studies plaatsvinden over de vraag waar in de regio het mobiliteitssysteem het beste verstevigd kan worden.”

STEM Rino en Ellen zeggen met de petitie inwoners een stem te willen geven die door de plannen zijn overvallen. Ellen: ,,Naar ons gevoel is de kiezer buitenspel gezet. Je mag wel een zienswijze indienen, maar vervolgens wordt gezegd dat indieners geen rechten kunnen ontlenen aan de beantwoording van de zienswijze. Ik heb graag vertrouwen in overheid en politiek, maar dan kun je niet zo omgaan met de burger. De Ruimtelijke Koers is een ingrijpend plan. Dan is het fatsoenlijk deze voor te leggen aan je kiezer. Je kunt niet tussen twee verkiezingen in komen met grote bouwplannen die het karakter van Houten onomkeerbaar zullen veranderen. Dan heb je totaal geen respect voor je bewoners en verdien je hun vertrouwen niet.”

BOUWEN Door de coronacrises zou er volgens Rino best een nieuwe situatie in de woningmarkt kunnen ontstaan. ,,Misschien is er straks minder kantoorruimte nodig, omdat mensen blijvend meer thuis werken. Bedrijfsgebouwen kunnen dan omgebouwd worden tot woningen, zoals ook bij de Citadel is gebeurd. Ik ben voor verdichting van de Molenzoom en wat hoger bouwen in het Centrum. Op die manier zou ook kunnen worden voorzien in de vraag naar woonruimte voor jongeren. Ik mis de noodzaak tot bouwen in Noordwest op een manier die on-Houtens is. Laat de coalitiepartijen (GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie) de bouwplannen nog maar eens duidelijk verwoorden in hun verkiezingsprogramma. Als mensen er dan voor kiezen dan is het duidelijk. Dan is het democratisch besloten.”

We gaan langs de deuren om een raadgevend referendum te organiseren

REFERENDUM In aansluiting op de petitie willen Rino en Ellen een raadgevend referendum organiseren. ,,We gaan langs de deuren. Met 200 handtekeningen geeft de wet aan dat de gemeente gehouden is het voorstel voorlopig op te schorten. Daarmee krijgen wij de gelegenheid ervoor te zorgen dat 7% van de kiesgerechtigden tekent voor een raadgevend referendum. We denken 2100 handtekeningen nodig te hebben. We hopen hiermee de coalitiepartijen tot het inzicht te laten komen de bouwplannen bij de volgende verkiezingen aan de kiezer voor te leggen.”

GEMEENTERAAD Wethouder Sander Bos schrijft in het voorwoord van het Concept Ruimtelijke Koers Houten 2040 dat de reactienota van B&W laat zien dat de bijna 400 zienswijzen hebben geholpen de Koers te verbeteren. In november staan er diverse Rondetafelgesprekken (RTG’s) op de agenda waarbij inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties nog kunnen inspreken. De behandeling van de Ruimtelijke Koers staat gepland voor de gemeenteraadsvergadering van 8 december.

advertentie
advertentie