De Molenzoom
De Molenzoom Annette Stolk

Ruimtelijke Koers Houten: ‘Wie heeft gezegd dat we 14 hoog moeten bouwen?’

6 november 2020 om 17:15 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De inmiddels veelbesproken Ruimtelijke Koers staat 8 december op de agenda van de Houtense gemeenteraad. Voorafgaand aan de besluitvorming staan verschillende RondeTafelGesprekken (RTG’s) gepland, waarbij inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers kunnen inspreken. De RTG’s zijn opgesplitst naar deelgebieden waarover de Ruimtelijke Koers gaat. Als eerste was donderdagavond 5 november het gebied Centrum, Molenzoom en de Koppeling aan de beurt. 

door Annette Stolk – de Vries

Van het inspreekrecht maakten deze avond 36 personen gebruik. Aan extern voorzitter Elisabeth van den Hoogen de taak om alle insprekers, raads- en commissieleden en verantwoordelijk wethouders binnen de geplande vier uur aan het woord te laten. Geen gemakkelijke opgave, zo zou blijken. 

PARTICIPATIE Veel insprekers gaven aan dat de participatie van inwoners bij de Ruimtelijke Koers te wensen overlaat. Meerdere inwoners waren aanvankelijk niet op de hoogte van de bouwplannen. Bas Castelijns, bewoner aan de Watermolen: ,,Dankzij een oplettende buurtbewoner werd ik op de plannen geattendeerd. Terwijl er nieuwe huizen gebouwd gaan worden op 14 meter van onze huizen.” 

Renate Lambermont–Ruigt, woonachtig in de nabijheid van het Oude Dorp, spreekt ook van een dergelijke ervaring: ,,Door de petitie van de familie Jonkers werd ik op de plannen geattendeerd.” 

BOUWPLANNEN Vrijwel alle insprekers gaven te kennen het belang in te zien van het bouwen voor nieuwe woningen ten behoeve van jongeren en ouderen. Velen deden daarbij een oproep aan het college om daarbij met bewoners op te trekken door gezamenlijk doelen vast te stellen en toekomstbestendige plannen te maken. Niek Toussait: ,,Organiseer wijkgesprekken met inspraak, waarvoor je persoonlijk wordt uitgenodigd.” 

Mevrouw Lambermont liet weten niet tegen woningbouw te zijn, maar tegen hoogbouw. ,,Er zijn plannen voor stedelijke accenten nabij de kern van het Oude Dorp. Gebouwen steken straks boven de twee kerktorens uit. Willen we daadwerkelijk de kant van verstedelijking opgaan?” 

Linda Flipse is van mening dat er in de plannen onvoldoende oog is voor de leefomgeving. ,,De gemeente zegt dat ze luistert, maar dat is een wassen neus. Wie heeft er in het voortraject gezegd dat we 14 hoog moeten bouwen?” 

Ouderen willen ruimte en groen om zich heen

ONDERZOEK Appartementen voor jongeren en ouderen. Maar is dat wel wat ze willen? Volgens Flipse niet. ,,Ouderen willen ruimte en groen om zich heen.” Ellen Standhardt-Jonkers is die mening ook toegedaan. ,,Er is geen onderzoek gedaan naar wat ouderen willen. Mensen die ik spreek, laten weten dat ze op latere leeftijd kleiner willen wonen, maar dan wel in de nabijheid van groen met bekenden in de buurt.” Willem Hamoen zegt dat ouderen, maar ook zijn kinderen niet zitten te wachten op een appartement nabij de A27.

SPELREGELS Tijdens de RTG klonk regelmatig het verzoek aan het college om te komen tot duidelijke spelregels. Bas Castelijns, wonend in de nabijheid van de Molenzoom: ,,Leg richtlijnen vast in spelregels die gecontroleerd kunnen worden. Dat maakt het voor inwoners makkelijker om in gesprek te gaan met projectontwikkelaars. Dan kun je tegen ze zeggen dat er bijvoorbeeld maar maximaal vijf bouwlagen hoog gebouwd mag worden. Nu is het een gegoochel met getallen.” 

Arianne Meijer is ook bezorgd als het gaat om de spelregels. ,,Projectontwikkelaars pakken de ruimte als de kaders onzeker zijn.” Ze vraagt zich af hoe de gemeente grip houdt op het proces. Ze spreekt van vele losse eindjes in de plannen van de Ruimtelijke Koers als het gaat om parkeernomen, verkeerstromen en de afstand die gehanteerd wordt tussen gebouwen.

PARKEERNORM Niek Toussaint maakt zich zorgen over de parkeernorm die voor de Molenzoom wordt genoemd. Die gaat van 1,7 naar 0,5 per huishouden. Dit verschil moet volgens het college onder meer opgevangen worden door het gebruik van deelauto’s. Toussaint: ,,Nederland heeft een wagenpark van 8 miljoen auto’s waarvan 51.000 deelauto’s. Om een dergelijk plan te laten slagen, moet er in Houten een deelautorevolutie gaan beginnen.” Hij vreest voor parkeerproblemen in omliggende wijken.

SOCIALE COHESIE Bij veel hoogbouw zijn veel inwoners bang voor een gebrek aan sociale cohesie. Marlot Langlere, wonend aan het Achterom: ,,Hoogbouw leidt tot anonimiteit en tot stedelijke problematiek.” Ze vraagt zich af waarom de gemeente zoveel haast heeft bij deze plannen. 

Verdichting mag niet ten koste gaan van het woon- en leefplezier van de bevolking

André van de Stee woont nabij college de Heemlanden/de Lobben: ,,Betrek bewoners actief bij de ontwikkeling van het centrumgebied. Verdichting mag niet ten koste gaan van het woon- en leefplezier van de bevolking.” 

COMMON GROUND In antwoord op wat bewoners inbrachten, liet wethouder Sander Bos onder meer weten dat het de taak van een sterke overheid is om spelregels op te stellen en een vinger aan de pols te houden. Bij onduidelijkheden in het Concept Ruimtelijke Koers wil hij gezamenlijk kijken naar waar het schuurt. ,,Omissies in de Ruimtelijke Koers moeten we recht zetten.” In het centrum zoekt het college naar een goede balans tussen sociale woningen en andere soorten woningen. Daarbij doet hij een uitnodiging aan marktpartijen om met plannen te komen. 

Ten aanzien van de parkeerproblematiek gaf hij aan dat deze verder per gebied uitgewerkt moet worden. In het gebied rond de Molenzoom zijn er volgens Bos meer zones in bouwhoogten bijgekomen. Op deze manier kan er beter trapsgewijs gebouwd worden, en is er sprake van een betere aansluiting om de bestaande gebouwen heen. ,,Het participatietraject zullen we op een later moment gaan evalueren. We blijven ondertussen in de wijken doorpraten en op zoek gaan naar common ground.”

GEBIEDSPASPOORT De volgende RTG over de Ruimtelijke Koers staat gepland voor donderdag 12 november. Dan wordt er gesproken over gebiedspaspoort Noordwest en Houten-Oost. De RTG begint om 19.00 uur en is live te volgen. Men hoopt ook dan om 23.00 uur klaar te zijn. Dat was bij de eerste RTG niet het geval. Deze was pas om 00.30 uur ten einde. 

advertentie
advertentie