Afbeelding
Foto: Unsplash

Schilderen met vertrouwen: Een stap-voor-stap handleiding voor doe-het-zelf-verven

21 augustus 2023 om 12:20 Partnercontent

Dus je hebt besloten om zelf een schilderproject aan te pakken om wat geld te besparen. Goed idee! Je eigen ruimte schilderen kan de moeite waard zijn en je helpen om een huis te creëren waar je echt van houdt. Maar waar begin je? Maak je geen zorgen, wij hebben alles onder controle. In deze gids begeleiden we je van begin tot eind door het hele proces, zodat je vol vertrouwen kunt schilderen. We helpen je de juiste verf en het juiste gereedschap te kiezen, je ruimte voor te bereiden, de lagen soepel en gelijkmatig aan te brengen en de finishing touch toe te voegen.

Het juiste type verf kiezen

Voordat je met je verfklus kan beginnen, moet je natuurlijk eerst een goede verf kiezen. Bedenk goed welk glansniveau en welke kleur je wil.

Glansniveau

De glansgraad is belangrijk. Verf met een hogere glansgraad, zoals halfglans of hoogglans, is duurzamer en gemakkelijker schoon te maken. Ze werken goed in badkamers, keukens en kinderkamers. Eierschaal- of satijnafwerkingen hebben een zachte gloed en zijn gemakkelijk schoon te vegen. Vlakke of matte verven verbergen onvolkomenheden, maar zijn moeilijker schoon te maken. Deze zijn geschikt voor woon- en slaapkamers met weinig verkeer. 

Kleur

Kies een kleur waar je blij van wordt! Vraag kleurstalen of -stalen aan om ze in je eigen ruimte te bekijken. Kijk hoe de kleuren eruit zien in verschillende soorten natuurlijk licht. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel maken kamers meestal gezellig, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen rustgevender aanvoelen. Neutrale kleuren werken altijd en met wit kun je nooit de fout in gaan. Bij Sikkens heb je de keuze uit verschillende kleuren verf. Koop hier Sikkens verf en begin meteen met je klus! 

Koop kwasten en rollers van hoge kwaliteit

Als het om schilderen gaat, maakt het gereedschap dat je kiest een groot verschil in het eindresultaat. Investeer in kwasten en rollers van hoge kwaliteit die zijn ontworpen voor de specifieke klus.

Gebruik voor sierlijsten, hoeken en randen schuine raamkwasten. Met hun schuine haren kunt u snijden zonder uw plinten of ramen te beschadigen. Voor muren helpt een roller met een dikke, pluchen nap om een gelijkmatige laag te krijgen. Zoek een roller die een goede hoeveelheid verf kan vasthouden, zodat je niet steeds hoeft bij te vullen.

Breng een primer aan voor de beste resultaten

Voordat je begint met verven, is het een goed idee om een primer aan te brengen. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan het oppervlak dat je gaat schilderen. Het zorgt voor een gladde basislaag en helpt eventuele oneffenheden in de muur te bedekken. Grondverf zorgt voor een professioneel ogende afwerking en er zijn vaak minder lagen verf nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie