Afbeelding
Foto via Stairz

Een open trap renoveren: wat komt er allemaal bij kijken?

Partnercontent

Als er iets veelvuldig gebruikt wordt in een huis, dan is het wel de trap. Je ontkomt er dus niet aan dat ook die soms aan vervanging toe is. Gelukkig hoeft meestal niet de gehele trap eruit gehaald te worden, maar kan een renovatie je trap er al uit laten zien als nieuw. Wat de opties zijn is per type trap verschillend. In dit artikel zoomen we in op de mogelijkheden voor een open trap renovatie.

Opfrisbeurt

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het opfrissen van je treden. De goedkoopste optie is om de treden te schilderen. Dit kan echter alleen bij houten trappen en daarbij moeten de treden helemaal glad gemaakt worden en dat kost veel tijd of extra geld. Een populairdere optie is daarom een traprenovatie door middel van overzettreden. Deze worden op maat gemaakt door een vakspecialist die ze in één keer over de huidige treden plaatst. Het verwijderen van lijmresten is daarbij niet aan de orde.

Enkelzijdig of volledig

Bij het renoveren van een open trap kun je kiezen tussen een enkelzijdige renovatie of een volledige renovatie. Bij het eerstgenoemde wordt iedere trede van een nieuwe overzettrede voorzien. Dat betekent dat de voor- en bovenkant en een stukje van de achterkant van de trede opnieuw bekleed worden. Een deel van de achterzijde en de onderzijde van de trede worden dan niet meegenomen. Het advies is daarom om die altijd netjes te schilderen. Bij een volledige renovatie wordt, je raadt het misschien al, de volledige trede bekleed. Hierbij wordt dus ook de onderkant meegenomen. Je trap krijgt hierdoor een totaal nieuwe uitstraling.

Van open naar dicht

Hoewel een open trap hoog scoort als het om ruimte en licht in huis gaat, scoort hij minder goed op het gebied van veiligheid. En daarbij: warme lucht gaat tussen de open treden verloren, waardoor energiekosten hoger uit kunnen pakken, in deze tijd extra pijnlijk. Je zou daarom kunnen overwegen om je open trap dicht te laten maken. Hierbij worden de treden aan elkaar verbonden door het plaatsen van stootborden. Natuurlijk wil je wel dat dit alles goed gebeurt. De gedreven specialisten van Stairz Traprenovatie denken met je mee en bespreken graag de mogelijkheden voor jouw trap.

advertentie