Afbeelding
Foto: Pixabay

Kabels aanleggen? Dan is een kabelstripper bijna onmisbaar!

17 maart 2022 om 12:20 Partnercontent

Zit jouw gereedschapskoffer ook zo vol met al die willekeurige tangen die ieder voor een specifiek doel te gebruiken zijn? Dan ben je niet de enige. Nog een tang toevoegen aan je collectie is niet iets waar je op zit te wachten, totdat je van plan bent om kabels aan te leggen. De kabelstripper. Deze tang wordt voornamelijk gebruikt bij het aanleggen van electriciteitsdraden en kabels. De naam zegt het al, dit handige gereedschap wordt gebruikt om de buitenste van kabels te strippen. Als je deze tang tegen zou komen, dan lijkt het in eerste instantie op een normale tang, met het grootste verschil dat de bovenkant bestaat uit twee metalen, L-vormige hefbomen. Op een van de twee hefbomen zit ook nog een schroefje, om deze specifieker in te kunnen stellen. De hefbomen hebben aan de bovenkant ook beide een uitsparing, om daarmee de draad of kabel te kunnen snijden.

Welke striptang heb je nodig?

Omdat er allerlei verschillende soorten kabels en draden zijn, heb je dus ook verschillende varianten van de kabelstripper tang. Er is de traditionele striptang, die ook wel de draad stripper of de draad striptang genoemd wordt. Deze wordt eigenlijk alleen ingezet om elektriciteitsdraden te strippen. Mocht je juist met elektriciteitskabels in plaats van draden aan de gang gaan, dan wordt daarvoor meestal de kabelstripper of kabelmantel stripper voor gebruikt. Naast deze twee verschillende varianten, is er ook nog een automatische kabel striptang. Deze tangen zijn universeel in hun gebruik, omdat ze zich aanpassen op de doorsnede van de draad of kabel die gebruikt wordt. Doordat ze zich hierop aanpassen, wordt de kabel niet zomaar beschadigd.

Zo werkt de kabelstripper

Een striptang of kabelstripper werkt net iets anders dan een “normale” tang, die je enkel inknijpt om iets door te knippen. Je wilt immers niet zomaar de kabel beschadigen, want dan kun je opnieuw beginnen. Bij de originele striptangen gebruik je dat schroefje dat op de hefboom zit. Hiermee kun je de diameter van de draad instellen. Daarna kun je de juiste lengte van de draad afknippen, en met de tool het buitenste laagje eraf strippen. Je hebt echter ook kabelstrippers die niet lijken op een tang. Dit zijn tools die bijvoorbeeld lijken op flesopeners, waar je de kabel in stopt en dan vervolgens draait aan een hendeltje. Hier wordt de draad doorheen getrokken en met scherpe mesjes netjes open gemaakt.

Een striptang is erg handig

Een striptang in de collectie hebben kan allerlei voordelen hebben. Je kan altijd een mesje gebruiken, tenzij je de precisie van een dokter hebt, is dat niet aan te raden. Met een goede striptang kun je relatief veel verschillende varianten van draden en kabels bewerken. Daarnaast hoef je echt niet veel geld uit te geven voor een goede tool, voor een paar tientjes heb jij een goede tool, die goedkoper is dan het aanschaffen van een nieuwe kabel. Het werken met kabels en elektriciteit kan een gevaarlijk klusje zijn, maar door de extreme nauwkeurigheid van de meeste tools, is dit niet meer iets waar jij je druk om hoeft te maken.

advertentie
advertentie