Afbeelding
Foto door La Miko via Pexels

Vier tips voor het aanbrengen van stucwerk

Partnercontent

Het aanbrengen van stucwerk kan door iedereen worden gedaan, zelfs als ze niet veel ervaring hebben met doe-het-zelf-projecten. Je hoeft dus niet beslist stukadoors in te huren voor dit klusje. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een reeks verschillende projecten, maar ook als vulmiddel of een verfrissing van de wanden in je huis. Het toepassen van de onderstaande tips tijdens het proces zorgt ervoor dat je techniek correct is en het stucwerk dus perfect wordt aangebracht op de wanden. 

Temperatuur

Een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het aanbrengen van stucwerk is de temperatuur van de atmosfeer. Zowel tijdens het mengen als tijdens het aanbrengen moet hiermee rekening worden gehouden. Wanneer stucwerk buiten nodig is, breng het dan niet aan tijdens koude periodes waar de temperatuur onder de 4 graden Celsius daalt. Controleer de weerberichten om er zeker van te zijn dat er geen vorst zal zijn terwijl het stucwerk droogt, omdat dit het bederft. In het geval dat het weer uitzonderlijk warm is, houdt het proces van het aanbrengen van stucwerk in dat het maximaal drie dagen vochtig blijft. Als je het te snel laat drogen, zal het barsten.

Mengen

Je zult merken dat je de mortel vaak zelf moet mengen voordat het stucwerk kan beginnen. Het moet worden gecombineerd met water om de substantie de gewenste consistentie te geven. Zorg ervoor dat je alleen een hoeveelheid mengt die je binnen ongeveer negentig minuten kunt gebruiken, omdat het snel kan uitdrogen. De periode moet worden verkort in warme omstandigheden. Eventueel droog geworden stucwerk kan niet opnieuw worden gebruikt en moet worden weggegooid. Hoewel het grondig moet worden gemengd, is het belangrijk om het niet te lang te mengen, omdat dit ervoor kan zorgen dat het uithardt. Meng het daarom niet langer dan vijftien minuten met de hand. Zorg ervoor dat de instructies nauwkeurig worden opgevolgd.

Toepassing

Het stucwerk dient direct na het mengen plaats te vinden, dit kan met een troffel worden afgewerkt. Verzamel de substantie op de troffel en breng het aan op het gehele oppervlak in een laag van ongeveer een centimeter dik. Dit is vaak gemakkelijker te doen als je op het hoogste punt begint en geleidelijk naar beneden werkt. Eenmaal voltooid, laat je de eerste laag stucwerk drogen volgens de instructies. Maak ook de troffel schoon. Als je textuur wilt toevoegen, kun je dit doen door er met het uiteinde van de troffel overheen te krabben. De tweede laag stucwerk kan vervolgens worden aangebracht. Aan deze laag kan textuur worden toegevoegd in de vorm van een ontwerp dat past bij het pand. In de dagen die volgen, moet het stucwerk licht worden besproeid met water om de beste uitstraling te krijgen. 

Kleur

Als je trouwens wat kleur aan het stucwerk wilt toevoegen, kan dit tijdens het mengproces. Cementverf kan worden gemengd met het stucwerk om de kleur te veranderen. Voor grote klussen moet je de hoeveelheid kleurstof noteren die is gebruikt om ervoor te zorgen dat de tint hetzelfde is voor toekomstige batches. Eventueel zou je ook voor beton cire kunnen kiezen om de muren in je woning een andere look te geven. 

advertentie