Afbeelding
Foto: Pexels

Dit moet je weten over vloerlampen

20 juli 2021 om 12:20 Partnercontent

Vloerlampen zijn hoge staande lampen van Directlampen die ontworpen zijn om op de grond te staan en het licht hoger in de kamer te plaatsen. Een vloerlamp bevat meestal diverse ontwerpkenmerken. Zo is de voet van de lamp die je in een webshop kunt kopen vaak verzwaard, wat zorgt voor stabiliteit. Uit de voet komt een lange paal waar ook de armatuur waarin je de lichtbol plaatst aan vast zit. Bovendien bestaat een vloerlamp uit een schakelaar waarmee het licht bediend kan worden. Daarnaast heeft het een plek waarin je de lamp moet plaatsen, net zoals bij plafondlampen kan hier ook nog een lampenkap omheen zitten. Er valt nog veel meer te vertellen over de vloerlamp, zoals je kunt lezen in dit artikel. 

Hoe worden vloerlampen gebruikt? 

Vloerlampen zijn al jaren een traditionele manier om een kamer sterk licht te geven. Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen beschikbaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën zoals LED vloerlampen, TL vloerlampen en halogeen vloerlampen. Vloerlampen worden over het algemeen vooral in de hoek van een kamer of achter een zithoek geplaatst, omdat het verhoogde licht nuttig is voor het uitvoeren van activiteiten, waarbij je onder meer kunt denken aan het lezen van een boek. Er zijn zelfs sommige staande lampen die speciaal ontworpen zijn om gebruikt te worden door lezers.

Wat kunnen de applicaties van een staande lamp zijn?

Niet alle staande lampen zijn hetzelfde en ze zijn niet allemaal ontworpen om hetzelfde soort licht te produceren of om het licht op dezelfde manier te gebruiken. Verschillende lampenkappen richten het licht namelijk op verschillende manieren. De functionaliteit van de vloerlamp kan verschillen en daarom is het belangrijk om de juiste soort te kiezen op basis van hoe je de lamp moet gebruiken of voor welk doel ze moet dienen. Zo kun je bijvoorbeeld een vloerlamp gebruiken als taakverlichting, wat net al genoemd is met het lezen van een boek als voorbeeld. Daarnaast kan een staande lamp ook gebruikt worden als sfeerverlichting of zelfs als decoratie. 

Is een staande lamp altijd hoog?

Vloerlampen staan hoog in een kamer en zijn veel groter dan andere soorten lampen. Meestal is de lampkop of het licht minstens op borsthoogte, op ooghoogte of zelfs groter dan een staande persoon. Hoge lampen zijn meestal hoger dan tafellampen. Door de lichtbron zo hoog in de kamer te plaatsen, kunnen staande lampen het licht ofwel naar het plafond richten, of naar beneden over een zit- of bureaugebied, of in sommige gevallen beide. Doordat zo’n vloerlamp nogal hoog is, is het verstandig om een lampenkap te gebruiken. Door dit te doen zal het licht niet volop in je ogen schijnen, wat anders erg vervelend zou kunnen zijn. Alhoewel een staande lamp vaak hoog is, hoeft dit niet beslist het geval te zijn. Er zijn namelijk ook best veel kortere exemplaren verkrijgbaar op de markt, het hangt dus maar net van je eigen voorkeur af.

Hoeveel vloerlampen moet je plaatsen in een kamer?

In een kleine of middelgrote kamer kan een enkele staande lamp voldoende als aanvulling op andere verlichtingsarmaturen in de kamer. Gewoonlijk hebben staande lampen een helderder licht dan andere lampen en komt het licht ook vanaf een grotere hoogte in de kamer, waardoor er meer omgevingslicht wordt gereflecteerd van de muren en het plafond. In een middelgrote of grotere kamer wil je misschien meer dan één staande lamp. Natuurlijk hangt dit af van het formaat van de ruimte, maar ook je eigen smaak kan je keuze hierin beïnvloeden. De ene vindt de vloerlamp immers nou net iets mooier dan de ander, hartstikke logisch.

advertentie
advertentie