Karen Machielsen overhandigt een exemplaar van haar boek 'Hier staan wij' aan wethouder Ria Frowijn.
Karen Machielsen overhandigt een exemplaar van haar boek 'Hier staan wij' aan wethouder Ria Frowijn. Annette Stolk - de Vries

Boek ‘Hier staan wij’ geeft tijdsbeeld van Houten

11 november 2022 om 19:39 Overig

HOUTEN Vrijdag 11 november overhandigde Karen Machielsen een exemplaar van haar boek ‘Hier staan wij’ aan Ria Frowijn, wethouder van kunst en cultuur. Machielsen vroeg 50 inwoners naar “hun” plek in Houten om vervolgens deze plek met haar ‘modellen’ te bezoeken. Daar vertelden inwoners, van jong tot oud en met diverse achtergronden, grote en kleine verhalen en maakte Machielsen de foto’s. Het boek geeft daarmee een tijdsbeeld van de Houtense samenleving. 

Annette Stolk – de Vries

In 2020 nam Machielsen een sabbatical. Ze was net drie dagen vrij toen corona uitbrak. ,,Reizen of musea bezoeken zat er dus niet in. Corona en de bouwplannen van de Ruimtelijke Koers brachten naar mijn gevoel al het goede van Houten in gevaar. Dat bracht mij op het idee een tijdsbeeld te creëren van Houten, het dorp waarvan de bevolking in twee generaties tijd verachtvoudigde.” Machielsen vroeg zich af hoe deze nieuwe samenleving zich vormde en eruit zou zien. Voor de foto’s gebruikte ze een 50 mm lens en flits. ,,Daardoor komen de modellen in een soort decor te staan”, legt Machielsen uit. ,,De foto’s en de verhalen geven gezamenlijk een schitterend tijdsbeeld van Houten.” 

DE PLEK De foto’s zijn kriskras door Houten, Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal genomen. JoCa is één van de modellen. Haar foto werd om twaalf uur ’s nachts tijdens de Midzomernacht gemaakt bij de Droomcirkel. ,,Voor mij een bijzondere plek, omdat die gemaakt is voor en door Houtenaren met stenen van de parkeerplaats van het oude politiebureau. Jong en oud werkten hieraan mee.” Gerrie Reijersen – van Buuren koos juist een plek waar zij niet zulke goede herinneringen aan heeft. Haar foto, zittend op een fiets, is gemaakt bij de kerk op het Plein in het Oude Dorp. ,,In de jaren 60 waren hier vaak spanningen tussen schoolkinderen van de Rooms Katholieke school en de Protestante school. Er werd regelmatig gevochten op het Plein, ik hield daar niet van.” 

REFELECTIE In de foyer van Theater Aan de Slinger nam wethouder Frowijn tijdens de boekpresentatie dankbaar een exemplaar van het boek in ontvangst. ,,De verhalen in het boek hebben mij geraakt, zoals het verhaal van Mounir die vanuit oorlogsgebied in Houten een plek vond om te wonen.” Volgens Frowijn zorgt het lezen van het boek voor reflectie en toont het vooral aan dat we allemaal in Houten zijn geland. 

Het boek ,Hier staan wij’ is te koop bij de Read Shop en boekhandel De Kler. De opbrengst van het boek gaat naar Stichting Leergeld en Kika. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie