Douae is als tiener heel serieus met haar geloof, de ramadan en het vasten bezig
Douae is als tiener heel serieus met haar geloof, de ramadan en het vasten bezig Irene van Valen

Douae (13) heeft meer persoonlijk contact door het vasten tijdens de ramadan

Overig

HOUTEN Hoe is het als tiener om mee te doen aan het vasten tijdens de ramadan? Voor de dertien jaar oude Douae Boudhan gaat het tijdens de ramadan om verdieping van het geloof, vasten, anderen helpen en je goed gedragen. ,,Niemand dwingt me mee te doen aan het vasten. Ik kies er zelf voor”, zegt ze. 

Irene van Valen

Het helpen van mensen is voor moslims een belangrijk thema in het algemeen, maar extra belangrijk tijdens de ramadan. ,,Als ik zie dat iemand moeite heeft met zware tassen, dan help ik. Als ik hoor dat iemand ziek is, breng ik eten. Mijn beste vriendin die nu corona heeft, kan me altijd bellen. Ik ben bewuster bezig met het helpen van mensen tijdens de ramadan. Dat wordt aangemoedigd door de mensen om me heen.”

GELOOFSVERDIEPING Douae legt uit dat binnen de islam een meisje na de eerste menstruatie gezien wordt als vrouw. ,,Ze moet dan nadenken over zaken als het dragen van een hoofddoek. Dat is geen verplichting, maar wel iets waar ze aan moet denken. Je moet er klaar voor zijn. Ook het vasten tijdens de ramadan wordt onderdeel van je geloof.” Douae draagt zelf geen hoofddoek. Ze vindt het wel mooi, maar is er nog niet aan toe. Het dragen van een hoofddoek is om de lichamelijke schoonheid te verbergen voor de buitenwereld. Ze vertelt: ,,Het is een teken van respect voor je geloof en andere gelovigen. Alleen andere vrouwen, je echtgenoot, vader en broers mogen je haar zien. Sinds ik me er meer in verdiep vind ik de regels niet meer zo streng. Ik begrijp de waarde ervan.” Douae leert veel over de islam in gesprek met familieleden, in de moskee, door het bekijken van video’s op YouTube of social media en uit het boek ‘A Muslim woman’s diary’.

STEUN De eerste dagen van het vasten vindt Douae best moeilijk, maar ze vindt steun bij anderen. De omgang met de familie wordt intensiever. Waar ze gebruikelijk soms in haar slaapkamer eet, kiest ze er juist deze maand voor om altijd beneden te eten na zonsondergang. ,,Er is meer behoefte aan samenzijn , motivatie en steun. We kennen allemaal wel eens hongergevoelens en hebben elkaar nodig.” Al is Douae als tiener nog in de groei, ze kiest ervoor net als anderen de hele maand te vasten. ,,Daar kies ik zelf voor. Er zijn leeftijdsgenoten die om de dag vasten, de ene dag wel, de andere niet. Toen ik wat jonger was, at ik wel eens als ik toch teveel trek had. Nu ben ik er serieus mee bezig en wil ik volhouden.” 

BIJZONDER Op school meldt Douae dat ze vast en dat ze het vooral bij gym rustiger aan doet als haar energie laag is. Tijdens de gebruikelijke lessen merkt ze niet dat haar concentratie slechter is. Vrienden steunen elkaar als ze het vasten zwaar vinden. ,,Ik vind de ramadan fijn om de sterkere band met elkaar. Ik ben minder bezig op social media en thuis praten we na zonsondergang meer over de dag. Vroeger vond ik het vasten moeilijk, maar ik ben gemotiveerd om vol te houden.” Wat ze bijzonder vindt is dat moslimvrouwen juist tijdens de menstruatie, of als mensen ziek zijn en medicijnen gebruiken niet mogen vasten. Dat gezondheid voor gaat, ziet ze als zorg van Allah. Wel moeten moslims de gemiste dagen inhalen. Dat hoeft niet perse direct na de ramadan, maar wel voor de volgende ramadan. We wensen Douae zegen voor de laatste vastendagen.

advertentie