In haar handen houdt Samira de Koran vast en volgt dagelijks de beelden in Mekka
In haar handen houdt Samira de Koran vast en volgt dagelijks de beelden in Mekka Irene van Valen

Voor de Houtense Samira is de ramadan is geen last

Overig

HOUTEN Samira Dalouh vertelt ons graag over haar ervaringen met de ramadan en herstelt direct een veel gemaakte fout: ,,De vraag: doe jij mee aan de ramadan, is niet goed. Mensen vragen dat, maar zij bedoelen: Vast jij tijdens de ramadan? De ramadan is de naam voor de negende maand van de Islamitische kalender. Het is een heilige maand waarin moslims zich meer richten op Allah.

Irene van Valen

Naast het vasten zijn gebed, geloofsverdieping, naastenliefde en de pelgrimstocht naar Mekka belangrijke onderdelen tijdens de ramadan. Samira vertelt: ,,Moslims geloven dat in deze maand de deuren van het paradijs open staan en de deuren van de hel gesloten en daarmee zijn demonen geketend. Het hele jaar leven wij onder invloed van demonen en is het ons gevecht om zuiver te blijven. Tijdens de ramadan kunnen wij onszelf zonder angst richten op Allah en tijd besteden aan zelfreflectie.” Het lezen van de hele Koran is een belangrijk onderdeel tijdens de ramadan. ,,Ik verheug me altijd op de ramadan. Het is een dierbare gast die me eens in het jaar bezoekt en het allerbeste brengt.”

VASTEN Samira heeft geen moeite met het vasten: ,,Ik ervaar geluk, omdat ik mee mag doen. Het geeft rust, want mijn relatie met Allah verdiept zich. Daarbij reinigt het mijn lichaam en leef ik mee met de armen in het besef dat ik na zonsondergang te eten heb, waar zij nog steeds niets hebben.” Het vasten is een zuiverende manier van overgave aan Allah. Moslims leren geduld te oefenen. ,,De invulling van de ramadan is voor mannen en vrouwen gelijk. Iedereen moet vasten, de Koran lezen, bidden en naastenliefde tonen. Alleen in specifieke gevallen mogen mensen niet vasten en het later inhalen. Het is uit genade dat Allah deze regels gaf”, zei Samira.

MAALTIJD Na zondondergang eet het gezin van Samira een eenvoudige maaltijd van soep met een stukje vlees. ,,Overdadig veel eten is volgens mij niet de bedoeling. Dan kun je niet wakker blijven voor het gebed en belemmert het de bewegingen die bij het gebed gemaakt moeten worden. Ik geloof dat eenvoudige maaltijden tijdens de ramadan beter zijn. Aan het eind van de nacht, voordat de zon opkomt eten wij alleen dadels, wat fruit en drinken water.” Dochter Maryam van zeven jaar, vast soms een halve dag mee om te ervaren hoe het is. Zo leert ze wennen aan dit ritueel.

GEBED Tijdens de ramadan bidden moslims meer, wat de relatie met Allah verbetert. ,,Wij danken alles aan hem”, zegt Samira. ,,De laatste smeekbede bij het breken van het vasten, dat iedere dag plaatsvindt na zonsondergang, wordt extra gezegend door Allah als een aanmoediging om te blijven vasten.

NAASTENLIEFDE Moslims denken altijd aan mensen in nood. ,,Tijdens de ramadan word je extra beloond voor hulp aan anderen. Die kan bestaan uit het doneren van geld of het delen van eten. Anderen helpen geeft me altijd een goed gevoel. Tijdens de ramadan is dat extra sterk, want het helpt mij te leven naar de wil van Allah.” De ramadan is daarmee een maand van bezinning, reiniging, hernieuwing, leren en gezondheid. ,,Het is geen last.”

advertentie