V.l.n.r. Nelly, Lindsay en Svetlana die op maandag in de Krachtfabriek materiaal inzamelden voor Oekraine
V.l.n.r. Nelly, Lindsay en Svetlana die op maandag in de Krachtfabriek materiaal inzamelden voor Oekraine Archief BDUMedia/Irene van Valen

Van inzamelen naar actief helpen, aandacht verschuift naar opvang Oekraïnse vluchtelingen

Overig

HOUTEN In de Krachtfabriek wordt niet langer spullen verzameld voor Oekraïne. ,,Er kwam deze week niet veel meer binnen”, vertelde Galina Kovalenko ons. Zij was vanaf de start zeer actief betrokken bij de inzameling van middelen voor Oekraïne. Haar aandacht richt zich nu op het samenbrengen van Oekraïners, gastgezinnen en geïnteresseerden op woensdagavond van 19.00-21.00 uur in de Krachtfabriek. ,,Al is de inzameling op maandag- en donderdagavond gestopt, mensen kunnen op woensdag nog spullen brengen. Ons grootste doe is echter die avond mensen samen te brengen. Het is goed dat Oekraïners elkaar ontmoeten en in de eigen taal kunnen spreken. Daarnaast is het goed Houtenaren te leren kennen en te zien dat we er zijn voor hen.”

Irene van Valen

Zelf bezocht Galina Oekraïners die opgevangen worden in Hotel van der Valk. Ze ontdekte dat zij zeer gesloten zijn. ,,Wij zijn sowieso een gesloten volk, maar de oorlog maakt het erger. Mensen maakten vreselijke dingen mee. Kinderen werden getuige van beschietingen en zagen doden liggen. Iedereen liep trauma’s op wat het wantrouwen in vreemden versterkt. Mensen willen zo snel mogelijk terug.” Galina wil door alles heen iets betekenen voor haar landgenoten en hoopt door mensen aan elkaar te verbinden een veilige sfeer te creëren. ,,Zij maken hier een nieuwe start en weten niet voor hoe lang. Sommigen denken over een maand terug te gaan. Dat is echter onwaarschijnlijk. Belangrijk is hen te leren wat een toekomst in Nederland van hen vraagt.”

SAMENKOMEN In de omgang met elkaar en Nederlanders hoopt Galina dat de vluchtelingen de taal leren. ,,Houtenaren kunnen helpen door onder andere een kinderfeestje te organiseren voor een jarig kindje. Waar de moeder niets te bieden heeft, kunnen wij zorgen voor taart en cadeaus. Of ga wandelen en leer ze Houten kennen; leer hen hoe het Openbaar Vervoer werkt; nodig hen uit voor een maaltijd; breng wat lekkers of fruit of speel een spelletje.” Het ideaalbeeld dat Galina heeft, is dat er bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij Oekraïners leren hoe het Nederlands systeem van inschrijving tot het zoeken van werk verloopt. Hoe ons zorgstelsel en het onderwijs werkt en waar mensen de taal kunnen leren.” Galina zit vol ideeën, maar hoopt vooral nu dat mensen samenkomen in de Krachtfabriek. Het is een volgende stap die zij zet met een aantal andere Oekraïners en Houtenaren om mensen op te vangen en een veilig gevoel te geven.

advertentie