Nieuwe Nederlanders en professionals vonden elkaar in Theater Aan de Slinger
Nieuwe Nederlanders en professionals vonden elkaar in Theater Aan de Slinger Irene van Valen

Future Citizens helpt statushouders bij het vinden van werk

Overig

HOUTEN Dinsdag 15 maart bood Theater Aan de Slinger ruimte aan Future Citizens. Hierbij ontmoetten nieuwe Nederlanders professionals die hen mogelijk kansen bieden op de arbeidsmarkt. Ieder van hen heeft ervaring, kennis en dromen die in Nederland van betekenis kunnen zijn. Ter omlijsting werd muziek gemaakt op snaarinstrumenten uit het midden oosten en werden twee indringende levensverhalen verteld.

Irene van Valen

Voorafgaand aan het programma spraken wij Mouhanned. Hij is in Syrië opgeleid tot ICTer en werkte tien jaar bij een bank. Hij woont vijf jaar in Nederland en droomt van een baan bij de Rabobank, omdat hij in een groot bedrijf kan doorgroeien. Hij oefent sinds vier jaar wekelijks het Nederlands in de bibliotheek en ervaart thuis meer rust om de taal te leren, want zijn kinderen gaan naar de basisschool. ,,Ik wil er alles aan doen om op het niveau van mijn kinderen te blijven. Zij leren de taal erg snel op school.” Nadat hij eens afgewezen werd omdat hij geen rijbewijs en auto had, zette hij zich daarvoor in en heeft nu beide.

ERVARING Mouhanned hoopte tijdens Future Citizens een match te vinden. Daarvoor volgde hij met vier anderen een training. Zij leerden zichzelf te presenteren. ,,Ik vond het altijd spannend om over mezelf te vertellen, terwijl anderen naar me kijken. Door deze training en door te oefenen binnen de groep raakte ik zelfverzekerder. Nu durf ik mijn verhaal te vertellen. Ik wil werk vinden om geld te verdienen, maar ook om ervaring op te doen. Daarbij leer ik dan sneller de taal en heb een uitdaging nodig op denkniveau. ,,Ik moet geduld hebben, maar wil vertrouwen krijgen in de toekomst voor mij en mijn gezin.”

VERBINDEND Theateracteur en regisseur Bright O’Richards presenteerde de avond. Hij zette de zaal in beweging door mensen hun geboorteplaats te laten noemen waarna de hele zaal als een blok in een buitenlandse uitroep riep: ‘Je bent welkom’. Veel geboorteplaatsen werden genoemd met opvallend detail dat een aanwezige in Houten geboren was. Een andere activiteit was het samen zingen van een Syrisch lied.

HERKENNING Twee ervaringsverhalen werden verteld. Die van een Afgaanse vrouw en een Syrische man. Het publiek werd bepaald bij het verleden, hun vlucht en de plek die zij vonden op de Nederlandse arbeidsmarkt. De zaal viel stil bij de heftigheid van de verhalen of lachte om de herkenning van typisch Nederlandse gebruiken. Het bepaalde het publiek bij het voorrecht te leven in een vrij land. Iemand roemde de veerkracht van deze mensen en er was begrip voor het feit dat men niet altijd wil aannemen, maar ook iets terug wil doen. Een nieuwe Nederlander bedankte  zijn taaldocent.

MATCHES Nadat vier nieuwe Nederlanders zichzelf presenteerden werd gevraagd of aanwezige professionals met hen in contact wilden komen. Alle vier vonden mensen die zeker een gesprek met hen aan willen gaan en wisselden telefoonnummers uit. Daarbij viel vooral de oproep van Augusto op. Hij wil geluidstechnicus worden. O’Richards richtte zich tot de geluidsmannen in de zaal en vroeg hen of Augusto hier mocht komen werken. Zij wezen theaterdirecteur Arjen Berendse aan. Hij stak zijn duim op en zei te willen praten. En Mouhanned? De Rabobank en het Waterschap willen met hem in gesprek. Hij straalde.

Future Citizens is een initiatief van Theater Aan de Slinger in samenwerking met New Dutch Connections, die deze voorstellingen ook in Utrecht uitvoert. 

Lees hier meer over het programma van Future Citizens(...). 

De muzikanten en Bright O'Richards
Afsluitend aan het programma werd er door aanwezigen gedanst op Syrische muziek
advertentie