Eddie bij een schilderwerk van zijn vader, waar hij de optimistische levenshouding van onvernam
Eddie bij een schilderwerk van zijn vader, waar hij de optimistische levenshouding van onvernam Irene van Valen
Houten zijn we samen

Eddie Heerings: ,,Alles draait om bewegen”

1 januari 2022 om 12:25 Mensen

HOUTEN Waar hijzelf sportief is als loper en fietser, zet hij zich graag in om anderen in beweging te brengen. Daarbij is meedoen belangrijker dan presteren. Hij staat aan de wieg van Loop door Houten, genoot 44 jaar van zijn werk in het onderwijs en vindt dat familie boven alles gaat. In dit zaterdagportret ontmoeten we Eddie Heerings.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Eddie Heerings, eerder geplaatst op 25 september 2021.

Velen kennen Eddie van de Loop door Houten. Tot zijn spijt werd het dit jaar opnieuw afgelast: ,,Het programma werd zo uitgekleed dat lopen niet meer leuk was.” Zeventien jaar geleden organiseerden acht mensen, waaronder Eddie, een laagdrempelige activiteit voor alle lopers in Houten. Waar de gemeente de veiligheid destijds hoog opnam, omdat het plaatsvond op koopavond, zette het team door. We hoopten de eerste keer op 250 aanmeldingen. Het werden er 498.” Een nieuw jaarlijks terugkerende activiteit was geboren. Het vindt altijd op de tweede vrijdagavond in juni plaats en telt nu tussen de 1600 en 1800 aanmeldingen per jaar. ,,Het Oude Dorp bruist dan. Drie man van het eerste uur werken nog steeds mee in de organisatie”, zegt Eddie trots.

ROUTES De Loop kent twee routes die starten en eindigen in het Oude Dorp. Voor de jongste kinderen is de route 600 meter; oudere kinderen lopen twee rondjes. ,,Het mooiste moment is wanneer zij vol trots over de finish komen. Een mooie traditie is het luid binnenhalen van de laatste loper. Iedereen zingt dan ‘You never walk alone’.” De organisatie bedacht ook de Samsamloop voor tweetallen. Deze telt een route van vijf kilometer en een route van tien kilometer met op iedere kilometer een band of DJ die muziek maakt. ,,We hopen op 10 juni 2022 weer de Loop te organiseren”, zegt Eddie. Ter voorbereiding op de Loop geeft Eddie drie weken vooraf gratis looptrainingen voor kinderen in het Oude Dorp.

ORGANISATIE De organisatie heeft ieder jaar veel vrijwilligers nodig. Denk aan mensen die het parcours uitzetten, verkeersregelaars, mensen langs de routes, hulp bij het opbouwen en afbreken en vervoeren van materiaal. ,,Wie deel uit wil maken van een enthousiast team en een feestelijke afsluitende avond wil meemaken, kan een mail sturen naar vrijwilliger@loopdoorhouten.nl. Alle hulp, al is het een paar uur, is welkom.” Door verjonging binnen de commissie is het een en ander gedigitaliseerd. Daarbij ervaart Eddie de samenwerking met verschillende organisaties als bijzonder. Ieder jaar helpen leerlingen van Yuverta vanaf 10.00 uur ‘s ochtends in het Oude Dorp en mensen van Reinaerde zetten de medailles in elkaar.

Ik vind meedoen belangrijker dan presteren

ACTIEF Eddie houdt zich echter met meer bezig. Vier jaar geleden startte hij zijn bedrijf ‘Eddie Beweegt’. Met behulp van vitaliteitsprogramma’s verbindt hij mensen met elkaar en moedigt hen aan om een actief leven te leiden. Daarnaast geeft hij gymlessen op diverse scholen, waaronder de Wissel. ,,Ik begeleid kinderen en zie hen opbloeien. Ik vind meedoen belangrijker dan presteren. Met dat idee organiseer ik de Vriendenwisselloop voor de Wissel.” Eddie is ook wandeltrainer en geeft in samenwerking met van Houten&co vorm aan ‘Wandelfit’, een nieuw project dat ontstond vanuit het gemeentelijk sportakkoord. ,,Voor deze groeps-wandeltrainingen werken we nog aan de routes en denken na of we wandelingen organiseren voor verschillende doelgroepen, zoals mensen met overgewicht of de ziekte van Parkinson. In het najaar verwachten we te starten.”

VERLEDEN Eddie is geboren in 1956 in Heeze en de vijfde van zeven kinderen. Hij is trots op zijn Brabantse wortels. ,,Mijn vader was eigenaar van een loodgietersbedrijf en mijn moeder was huisvrouw. Het waren geweldige mensen. Zij hadden niet veel nodig om gelukkig te zijn en gaven ons veel ruimte.” Dat herkende Eddie al als veertien jarige. Hij fietste toen, met zijn broer die een jaar ouder was, door Nederland. Hun ouders wisten niet waar zij sliepen en of ze veilig waren. ,,Mijn moeder maakte zich vast zorgen, waar mij vader vond dat we de wereld moesten ontdekken.” Het feit dat zijn ouders kinderen opvingen uit de achterstandswijken van Parijs, vult Eddie met groot respect. ,,Drie maanden per jaar woonde een kind van twee of drie jaar oud bij ons in huis om tot rust te komen en goed te eten. Zij namen een bijna leef koffertje mee heen en kregen het goed gevuld weer mee naar huis.” Eddie beseft dat de ouders van die kinderen radeloos moesten zijn om hun jonge kind tijdelijk af te staan aan onbekenden in een vreemd land, al verliep het via een organisatie. Iets betekenen voor anderen en positief in het leven staan zijn eigenschappen die Eddie van zijn ouders overnam.

KOSTSCHOOL Vanaf zijn twaalfde zat Eddie twee jaar op een kostschool in Vught: ,,Ik vond het prima, want ik sportte er veel. Eens per maand was ik een dag thuis. Het eerste jaar verbleef ik op de kostschool tot deze fuseerde met andere scholen en ik naar het HAVO in Vught ging.” Bij het verdwijnen van de kostschool keerde Eddie terug naar Heeze, maar bleef in Vught op school, want daar woonden zijn vrienden. Na het HAVO bleek hij te jong voor de Sociale Academie en besloot naar de Pedagogische Academie te gaan, omdat hij goed overweg kon met jonge kinderen. Daarna ging hij in militaire dienst.

Houten heeft een goede mix qua bevolking, wat de sfeer in Houten goed doet.

RELATIE Inmiddels had Eddie verkering met Engelien. Net als Eddie werkte zij in het onderwijs en zocht werk. Ze vond geen werk in Brabant, maar wel in Lelystad, daarom verhuisde ze. Eddie volgde een jaar later en werd leerkracht op een basisschool. Zij trouwden in 1979. ,,We woonden tien jaar met veel plezier in Lelystad. Het was een andere wereld dan in Brabant. We vonden er vrienden. Tot we de wens voelden om dichter bij familie te wonen en Houten ontdekten. Engelien vond werk in Nieuwegein en Eddie in Houten. ,,We wonen hier fijn en centraal in het land. Alles is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Houten heeft een goede mix qua bevolking, wat de sfeer in Houten goed doet. Zelf wonen we in een gezellige buurt vlak bij het Oude Dorp.” Hier kreeg het paar twee kinderen, Joep en Nini.

WERK Eddie werkte tien jaar op Klavertje Vier, tien jaar op De Brug en daarna als adjunct directeur op de Plantage. In die tijd groeide de school van 50 naar 500 leerlingen. ,,Dat vult me met trots. Het contact met ouders en kinderen vond ik het mooist. Na 33 jaar in het Houtens onderwijs stopte ik.” Ondertussen raakte Eddie geïnteresseerd in bewegen en sport en werd vijftien jaar geleden hardlooptrainer en kids-running trainer. Hij gaf gymlessen en ontdekte de opkomst van vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven. Hij stelt nog steeds programma’s op voor het openbaar onderwijs. ,,Bewegen bevordert de vitaliteit en maakt de lijnen tussen collega’s van verschillende scholen korter. Ik vind het leuk daaraan mee te werken.”

PERSOONLIJK Het zijn echter zijn kinderen die hem lieten zien wat het belangrijkst voor hem is. Zij zijn nu 30 en 28. ,,Joep heeft een zoon en Nini verwacht een baby. Ik dacht bij mijn kleinzoon: er komt gewoon een kindje bij. Tot ik het op de borst van mijn zoon zag liggen. Het geluk van hem vulde mij met trots en maakt alle clichés over kleinkinderen waar. We passen wel eens op Joep en geven hem daarna graag weer terug. We zijn te druk om op vaste basis op te passen. Ik werkte nooit met tegenzin, maar dat mijn gezin gaat draaien om acht gasten, dat telt nu echt het meest.”

Door Irene van Valen

Meer portretten in deze serie:

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Martine Broekema – jongerenwerker bij Enter

Udo Delfgou – voorzitter voetbalvereniging

Christie de Vrij – Fietsen voor mijn eten

Fatima Bouyaziden – wandelcoach van vrouwen

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Jetske Goudswaard – Extinction Rebellion

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie