Jacqueline Krouwel, Senior Jeugdpreventie Amsterdam, Gooi- en Vechtstreek, Utrecht en Amersfoort
Jacqueline Krouwel, Senior Jeugdpreventie Amsterdam, Gooi- en Vechtstreek, Utrecht en Amersfoort AAN

‘ Zien drinken, doet drinken’, ouders zijn aan zet

23 november 2021 om 10:58 Overig

HOUTEN ‘Zien drinken, doet drinken’ – is de naam de landelijke alcoholactieweek speciaal voor ouders en opvoeders. De Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) wil met deze campagne ouders bewust maken van hun voorbeeldrolUit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de manier waarop er met alcohol wordt omgegaan binnen het gezin, bepalend is voor het drinkgedrag van later. 

Alcoholbewustzijn start als je twee jaar bent. Kinderen van deze leeftijd gaan alcoholmerken en de glazen waaruit het gedronken wordt, herkennen. Vanaf ongeveer vier jaar ga je onthouden wanneer je ouders drinken en merk je op dat hun gedrag anders is na het drinken van alcohol. De meeste ouders zijn zich niet bewust van deze ontwikkelingen op zo’n jonge leeftijd.

ONTWIKKELING VAN HET BREIN Waarom is het zo belangrijk om geen alcohol te drinken op jonge leeftijd? Jacqueline Krouwel is senior preventiewerker van Jellinek betrokken bij de campagne. ,,Je brein is volop in ontwikkeling tot ongeveer je 25ste jaar”, legt ze uit. ,,Op je 17e jaar werken je hersenen het snelst. Je kunt dan snel verbanden leggen bijvoorbeeld. Niet volgroeide hersenen zijn extra gevoelig voor alcohol en dat is één van de belangrijkste redenen dat alcoholgebruik door jongeren sterk wordt afgeraden.” Artsen signaleren bij jongeren die te veel hebben gedronken klachten als concentratieproblemen, slaapstoornissen en een slechter geheugen.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die drinken een grotere kans hebben om (op jongere leeftijd) te beginnen met drinken en op latere leeftijd grotere hoeveelheden alcohol te drinken. Ouders hebben veruit de meeste invloed op het drinkgedrag, gevolgd door vrienden en leeftijdsgenoten en de invloed van media, zoals reclames en influencers.

VOORBEELDFUCNTIE ,,Als ouder is het van belang je bewust te zijn van je voorbeeldfunctie”, vult Jacqueline aan. ,,Als regelmatig alcohol drinken de norm is binnen het gezin, al is het maar om iets te vieren, wen je daaraan en wordt dat de norm.” Wat veel ouders niet weten, is dat buitenshuis drinken daarmee gestimuleerd wordt. Het is tenslotte vanzelfsprekend geworden. Uit het onderzoek blijkt dat het faciliteren van alcohol gebruik thuis drempelverlagend werkt. De opvatting dat kinderen beter thuis ‘gecontroleerd’ kunnen drinken, werkt feitelijk averechts.

Wat kun je doen als ouder of opvoeder:

- Drink zo min mogelijk in het bijzijn van je kind(eren)

- Verbiedt alcohol tot een bepaalde leeftijd (NIX18)

- Zorg dat er geen alcohol voorhanden of in huis is

- Maak concrete afspraken met elkaar over alcoholgebruik


AFSPRAKEN Jacqueline geeft daarbij een aantal handvatten om met je kind in gesprek te komen over alcohol:

Maak afspraken over alcohol met je kind. Wees duidelijk en concreet. Bijvoorbeeld over een vakantie met vrienden. Bespreek mogelijke situaties die zich kunnen voordoen. En stel dat je kind wel (teveel) drinkt, spreek af wat te doen

Bespreek consequenties met elkaar. Je hebt afgesproken niet te drinken, maar het gebeurt wel. Maak daar afspraken over

Probeer als ouder je kind een stap voor te zijn. Alcohol gaat meestal spelen in de puberleeftijd. Ga het gesprek met je kind aan in de eerste of tweede klas van de middelbare school

Veel ouders herkennen de groepsdruk onderling. Een vriendje of vriendinnetje van je kind viert een feestje en daar mag wel gedronken worden. Dat zijn dan de ‘toffe ouders’. ,,Maak het bespreekbaar, hoe lastig ook”, zegt Jacqueline. ,,Het gaat tenslotte om de ontwikkeling van je kind.” Op ouderavondonline.nl geeft het Jellinek tips en adviezen voor ouders. Ook kun je ervaringen met elkaar uitwisselen.

Meer informatie? Mail naar healthy@houten.nl. Of kijk op ouderavondonine.nl of nix18.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie