Jeroen met het Vaasje van Rutte
Jeroen met het Vaasje van Rutte Rina Knopper
Vrijwilliger in beeld

Trots op het vaasje van Rutte

13 april 2021 om 10:30 Overig

Naam: Jeroen Balk, initiatiefnemer en voorzitter Stichting Veilig Houten

Leeftijd: 45 jaar

Woonplaats: Houten

Met zijn kenmerkende lach en enthousiasme gaat Jeroen Balk er eens even voor zitten; natuurlijk wil hij wel vertellen waarom hij dit vrijwilligerswerk doet. ,,Toen wij (mijn vrouw en ik) in 2016 vanuit Driebergen in het mooie Houten kwamen wonen, bedacht ik mij dat het verstandig was om in mijn wijk hier in de Mossen een groep te organiseren die de buurt een beetje in de gaten zou houden. Kijk, als je ergens woont valt het je op als je iemand ziet lopen die je niet kent. Vooral als die persoon zich ‘vreemd’ gedraagt of nog eens een rondje extra loopt. Dus ik heb in de facebookpagina van ‘de Mossen’ de vraag uitgezet wie er interesse had om een buurtpreventie op te zetten. En iedereen had er wel oren naar, maar niemand wierp zich op als voortrekker. Toen heb ik het zelf opgepakt en als ik iets doe doe ik het goed of helemaal niet.

Het concept is als volgt: Elke wijk heeft zijn eigen groepen: de ‘112 meldingen’ en de ‘0900 meldingen’. Deze meldingen worden naar gelang van de aard van de boodschap (wel of geen spoed of gevaar) door Houten verspreid. Een soort sneeuwbal effect.

Het bleek een succes want toen het eenmaal in de Mossen was uitgerold was het bijna logisch dat dit format ook in de andere wijken zou kunnen werken. Inmiddels zijn er 7200 deelnemers. Vervolgens ben ik vanuit Veilig Houten gaan kijken of er genoeg AED’s (automatische externe defibrillator) in de wijken aanwezig waren. Dat bleken er welgeteld twee. De regel is: bij een noodgeval moet een AED binnen bereik van 6 minuten aanwezig zijn. Daar was dus nog werk aan de winkel. Inmiddels is de dekkingsgraad vrijwel overal bereikt.

Dit vrijwilligerswerk is inmiddels een flinke klus geworden. Gelukkig kan ik het goed combineren met mijn werk als vrachtwagenchauffeur. Ik begin ‘s morgens om een uur of vier, de cabines zijn tegenwoordig zo uitgerust dat ik tijdens mijn werk ook zaken voor Stichting Veilig Houten kan regelen. Dat neemt niet weg dat ik ook nog als ik thuis kom een paar uur bezig ben met de administratie en dergelijke. Ik ben zeker 30 uur per week bezig voor Veilig Houten.

Inmiddels heb ik van de VVD Houten het ‘vaasje van Rutte’ mogen ontvangen en daar ben ik trots op! Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. In mijn geval voelt het goed dat ik iets kan betekenen voor iemands veiligheid. Een voorbeeld is een vermissing van een kind, via de app groep kwam de melding vanuit de wijk binnen, maar voor de zekerheid is de melding ook in de naastgelegen wijken uitgezet. Toen ik ter plekke kwam zag ik heel veel bewoners met de telefoon in de hand zoeken naar het kindje. Door deze actie breed uit te zetten is het kindje snel, maar wel in een andere wijk gevonden. De opluchting en de voldoening waren groot. Daar doe je het voor.”

door Rina Knopper

advertentie
advertentie