Houten is de plek waar Sander van Scherpenzeel alles onderzoekt rondom straatnamen en de adel
Houten is de plek waar Sander van Scherpenzeel alles onderzoekt rondom straatnamen en de adel Irene van Valen

Sander van Scherpenzeel onderzoekt namen van straten, boerderijen, plattegronden en families

6 april 2021 om 11:15 Historie

HOUTEN Wat als hobby begon, werd in de zomer van 2018 een stichting onder de naam Stichting Houtense Hodoniemen. ,,Zeg maar gerust dat dit werk een uit de hand gelopen hobby is”, zegt Sander van Scherpenzeel. Hij geniet ervan om de historie achter straatnamen, boerderijen, onroerend goed, plattegronden en adellijke families in Houten en omgeving te onderzoeken. Daarnaast doet hij kadastraal onderzoek. 

door Irene van Valen

Al deze informatie deelt hij op zijn website www.houtensehodoniemen.nl en slaat hij op in een clouddienst. Hij telt meer dan 1.000.000 bestanden en foto’s in 7000 dossiers. ,,Ik krijg in dit werk medewerking van collega’s bij de gemeente.” De stichting bestaat uit Van Scherpenzeel als voorzitter, Gert-Jan van Scherpenzeel als penningmeester en André Botermans als secretaris. Joop van Herwijnen is externe adviseur.

RONDLEIDINGEN Op dit moment is de stichting bezig met het voorbereiden van rondleidingen in Oud Wulven en Houten Zuid. Denk daarbij aan Castellum, Schoneveld en Schonauwen. ,,Men moet daarbij niet denken aan Open Monumentendag rondleidingen. Ik wil juist in mijn eigen stijl en met een eigen karakter vertellen over de gebieden. Daarbij toon ik portretten van mensen en plattegronden van het gebied. Tegen de tijd dat we de plannen rond hebben, kunnen mensen zich online aanmelden en reserveren. Na afloop bieden we een drankje aan en geven mogelijk een Goody-bag mee.

ARCHIEF In de afgelopen jaren werkte Van Scherpenzeel mee in een fotowerkgroep en in opdracht van Regionaal Archief Zuid-Utrecht. ,,Zij vroegen mij om meer te delen over mijn archiefonderzoek en dat verder uit te werken. Hiervoor werkte ik samen met twee leden uit de Historische Kring. Ik had al heel veel informatie, maar dat uitwerking bleef uit. Het zoeken naar meer historische informatie, foto’s en verhalen vind ik leuk om te doen.” Via social media als Instagram, Twitter en Facebook deelt Van Scherpenzeel veel informatie.

ADEL Van Scherpenzeel is ruim vijftien jaar bezig met de huidige 779 straatnamen van Houten. Naast het feit dat er straatnamen bijkomen om onderzoek naar te doen, vindt Van Scherpenzeel nieuwe informatie over al bekende straatnamen en werkt steeds de site bij. ,,Op de site staan straatnamen en de bijbehorende informatie per wijkdeel ingedeeld. Daarnaast deel ik informatie over de historie van adellijke families. Ik ben de Houtense adelspecialist. Door mijn zoektocht in archieven ontdekte ik veel over de adel en hun belangen in grond en wegen. Daarbij kwam ik in contact met jonkheren van Nieuw Amelisweerd en de Vuursche tak. Zo werd ik groot fan van Familie Bosch van Drakestein. Het is bijzonder om contact met hen te hebben. Zij vertellen me meer over de geschiedenis en leveren fotomateriaal. Veel gebeurtenissen rondom de adellijke families en over hun eigendommen zijn nooit goed belicht.” Van Scherpenzeel heeft van ongeveer 20 families informatie op de website staan. Denk daarbij ook aan patriciaten, zij behoorden niet tot de adellijke stand, maar bekleedden wel drie tot vijf generaties lang bestuurlijke functies in onder andere waterschappen of binnen gemeentes. Otto Wttewaal is in Houten een bekende patriciaat.

PAGINA’S In mei wil Van Scherpenzeel de straatnamenpagina van Het Rond en Castellum afronden. In de zomer volgt de pagina met de straatnamen van bedrijventerreinen en voorzieningengebied de Kruisboog en Weteringhoek en de pagina van het buitengebied en de dorpskernen Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy.

advertentie
advertentie