Willem Zandbergen
Willem Zandbergen ITH
column

Telt de stem van de inwoners maar één keer in de vier jaar?

2 februari 2022 om 07:31 Opinie Raadspraat

De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad zijn in aantocht. En ook u als inwoner gaat dat merken, want veel politieke partijen gaan u de komende weken ineens benaderen. Ik heb de eerste voorbeelden al voorbij zien komen, waarin lokale politici vooral benadrukken hoeveel waarde zij hechten aan uw mening en hoe belangrijk een goede inwonersparticipatie is. Mooie woorden en ik ben het er ook nog mee eens, maar toch frons ik mijn wenkbrauwen. De afgelopen vier jaar heb ik namelijk van dichtbij gezien hoe vaak de waardevolle inbreng van betrokken inwoners terzijde is geschoven of dat inwoners zich mobiliseerden omdat er simpelweg niet geluisterd werd. Petitie Den Oord, petitie Wickenburghselaan, handtekeningenactie Oude Dorp….zomaar een paar voorbeelden.

Maar het meest ontluisterend vond ik toch de Ruimtelijke Koers. Er waren voor het referendum al zoveel signalen afgegeven van inwoners dat de plannen voor stedelijke verdichting, massale hoogbouw en minder groen niet passend zijn en ook dat er geen draagvlak voor was onder de Houtense bevolking. Hoe kon het dat overduidelijke signalen van inwoners werden genegeerd? Het had niet veel gescheeld of de voorstellen van het college van GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie, gesteund door D’66, PvdA en acceptabel bevonden door Houten Anders!, zouden zijn doorgezet. Het referendum, geïnitieerd door inwoners zelf, riep een halt toe. Het was een noodgreep, omdat er niet geluisterd werd naar de inwoners.

De komende periode zullen partijen u actief benaderen omdat zij uw mening van belang vinden en sommige partijen zijn zelfs ineens van standpunt veranderd rondom de ruimtelijke koers. Voortschrijdend inzicht? Of toch omdat de verkiezingen in aantocht zijn en de stem van de inwoner wordt gevreesd? Het is belangrijk dat u gaat stemmen. De stem van iedere inwoner telt. Niet alleen eens in de vier jaar, maar juist ook in de tussenliggende periode. Daarom is het goed dat er een Inwonerspartij is.

Willem Zandbergen

Lijsttrekker Inwonerspartij Toekomst Houten

advertentie
advertentie