Agna van Rees
Agna van Rees ChristenUnie

Boos

8 maart 2023 om 08:06 Opinie Raadspraat

Boos zijn zit niet zo in het DNA van de ChristenUnie. We proberen ons altijd constructief op te stellen. Maar de gezinnen met problematische schulden dan? Waar moeten de vluchtelingen heen? De daklozen? Gaan we het redden met steeds maar weer constructief zijn?

De afgelopen weken kwam het thema boosheid steeds langs. Na de vesperviering afgelopen woensdag in de Opstandingskerk begreep ik ineens waarom die boosheid bij mij toch een snaar raakt. ‘Spreek eerlijk recht, wees goed en zorgzaam voor elkaar; onderdruk geen weduwen en wezen en ook geen vreemdelingen en armen, en wees er niet op uit om een ander kwaad te doen.’ Dat is de tekst waar we over nadachten. Dit soort teksten is voor de ChristenUnie een belangrijke inspiratiebron.

Dus als Renske Leijten dan langskomt op de Arie Groeneveltlezing en ons oproept om ons ook als gemeente niet neer te leggen bij het feit dat de hersteloperatie van de kindertoeslagaffaire nog tot 2030 gaat duren, dan raakt dat de snaar van ‘onze inwoners geen onrecht aandoen’.

En als we een update krijgen van de situatie rondom de Essenkade en het blijkt dat de businesscase wel rond is en er toch nog hele reële risico’s zijn; met als consequentie dat de mensen voor wie we dit willen doen, asielzoekers, spoedzoekers en maatschappelijke organisaties, nog weer langer moeten wachten op een plek om te wonen en het goede werk te doen, dan raakt dat de snaar van ‘onderdruk geen vreemdelingen en armen’.

Als ik bij de tentoonstelling Gospel in museum Catharijneconvent in Utrecht het verhaal van dominee Martin Luther King hoor vertellen, zie ik dat boosheid over onrecht situaties in beweging heeft gebracht en tot veranderingen heeft geleid.

Als ik afgelopen weekend op de radio in het programma Pointer iemand langs hoor komen die in Houten dakloos is geworden, weet ik weer dat dit soort situaties onze mooie gemeente niet voorbijgaan. Dat we die moeten blijven benoemen en proberen te voorkomen.

Als ik dit allemaal bij elkaar optel, is mijn slotsom dat wij als ChristenUnie onze boosheid meer mogen uiten. Niet omdat het zo cool is om boos te zijn, maar omdat het een belangrijke drijfveer is om onrecht te bestrijden. U zult ons dus soms boos aantreffen.

Agna van Rees, fractievoorzitter ChristenUnie Houten
agna.vanrees@houten.christenunie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie