Robert Pelleboer.
Robert Pelleboer. Robert Pelleboer
RAADSPRAAT

Te koop: starterswoning voor half miljoen

26 april 2023 om 07:45 Opinie Raadspraat

Wat is de prijs van een betaalbare starterswoning? Voor een jongere en starter met een goede uitgangspositie (een lage studieschuld, vast contract en een partner om samen mee te kopen) ligt de grens meestal bij 2 ton. Dat geldt ook voor huishoudens met een modaal inkomen, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. De gemiddelde huizenprijs is in Houten echter bijna dubbel zo hoog en in het bereikbare segment voor deze doelgroepen bestaat een chronisch tekort.

Als CDA willen we dat starters en mensen met een modaal inkomen die eerste woning kunnen kopen. Daarmee biedt je perspectief, bouw je aan je eigen vermogen en financiële toekomst en houd je de doorstroming van woningen op gang. Die eerste trede op de woonladder is echter voor veel starters onbereikbaar. Het CDA denkt dat met de juiste oplossingen die eerste stap wel haalbaar wordt.

Het college van ITH, NatúúrlijkHouten, VVD en SGP denkt daar anders over. De afgelopen maanden zijn er voorstellen vanuit het college gekomen die de grens voor ‘betaalbaar’ leggen op 405.000,- euro. Bijna een half miljoen euro! Onbetaalbaar voor starters en mensen met een modaal inkomen. De coalitiepartijen lijken vooral oog te hebben voor mensen die hun schaapjes al op het droge hebben. En verliezen daarmee de solidariteit met jongeren, starters en mensen met een modaal inkomen.

Het kan echt anders. Door slimme koopconstructies als Koopgarant en Koopstart. Door op de plekken waar dat kan (en die zijn er genoeg in Houten) betaalbare appartementen te bouwen. En door jongeren te betrekken bij plannen voor woningbouw. Geef jongeren en starters een gezicht, wanneer het gaat over bouwen en de inrichting van bijvoorbeeld Houten Oost. Dan bouw je echt voor de toekomst!

Heeft u ook goede ideeën over hoe we wonen echt betaalbaar kunnen maken? Neem dan contact met ons op. Denk met ons mee en bouw zo ook aan een Houten waar plek is voor iedereen.

Robert Pelleboer, fractievoorzitter CDA Houten

Robertpelleboer@cdahouten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie