Burgemeester Isabella
Burgemeester Isabella Gemeente Houten

Toost op onze Jonge Houtense Helden in 2023!

11 januari 2023 om 07:49 Opinie Raadspraat

Toost op onze Jonge Houtense Helden in 2023!

Als u dit woensdag leest, heb ik u wellicht al de hand geschud tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur. Een gezellige avond waar we elkaar de beste wensen hebben meegegeven voor het nieuwe jaar.

Ik sta nog eens stil bij de manier van samenleven die als een veel gehoorde maatschappelijke zorg ons allen raakt. We hebben zorgen over het gebrek aan respect, de verharding van de Nederlandse mentaliteit, gebrek aan saamhorigheid en toenemende intolerantie. Polarisatie en tweedeling zijn veel gehoorde termen. Mensen ervaren groeiende verschillen tussen generaties en tussen mensen met verschillende sociaaleconomische posities. Speelt dit ook in Houten? Ja en nee zou ik zeggen. 

Ja, omdat ook hier tegenstellingen niet nieuw zijn. Verruwing en verharding op de loer liggen. Verschillen bestaan. Niet iedereen weet het hoofd zelfstandig boven water te houden en niet iedereen heeft voldoende financiële buffers om de gestegen prijzen op te vangen. Nee als ik vooruitkijk naar het jaar dat voor ons ligt. Verrassend en hartverwarmend noemde ik in mijn Nieuwjaarsspeech de initiatieven van een aantal jonge inwoners in onze gemeente. 

Zo werden op scholen door leerlingen allerlei acties opgezet om geld in te zamelen voor Oekraïense kinderen. Door Luc met zijn zelfgemaakte sleutelhangers. Van de opbrengst kocht hij spellen, tassen vol, die ik samen met hem naar de twee opvanglocaties mocht brengen. Zelf bedacht en geregeld!

Waren er jongeren die in het gemeentehuis bij mij langskwamen om te praten over duurzaamheid of ideeën over de aanpak van bijvoorbeeld de ‘plastic soep’ die het leven in de oceanen bedreigt. Thijs en zijn klasgenootjes gaven stof om over na te denken!

En Raphy, Niels, Jeroen, Jippe en andere skatevrienden die de wethouder en mij begin 2022 benaderden met een plan voor het ontwerpen en bouwen van een skatepark. Hun wens kwam - mede door de spontane sponsoring van Houtense ondernemers - uit. Afgelopen zomer was de officiële opening van het skatepark, aan de Keercamp. 

Voor mij zijn dát onze jonge Houtense Helden met het oog op onze toekomst. Initiatief tonen en omzien naar elkaar. Willen investeren in en met elkaar. Dat we meer met elkaar gemeen hebben dan tegenstellingen soms doen vermoeden.

Het is die jeugdige onbevangen invalshoek die me hoopvol stemt. Met deze open, vrolijke en jeugdige invalshoek van onze Jonge Houtense Helden treed ik het nieuwe jaar tegemoet en dat doe ik graag samen met u. 

Burgemeester Gilbert Isabella

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie