Nederlands Kampioen carrouselrijden
Nederlands Kampioen carrouselrijden Allard Kamermans

Goud en zilver op NK voor Houtense manege Zilfia’s Hoeve

Overig

HOUTEN Voor het eerst sinds 2019 werd op zondag 3 juli  het Nederlands Kampioenschap Carrouselrijden weer georganiseerd. Na twee coronajaren zonder wedstrijden of kampioenschap konden de ruiters en amazones van de beste teams van Nederland hun manoeuvres op de Houtense manege Zilfia’s Hoeve weer eens laten zien aan jury en publiek. De teams van de organiserende manege waren zeer succesvol met een gouden en zilveren medaille.

Carrousel is het rijden van een zelf gemaakte proef en met zelf uitgekozen muziek. De ruiters rijden in de basis in tweetallen naast elkaar en maken van hieruit figuren die logisch op elkaar volgen en gelijk verdeeld zijn over de rijbaan. Het gaat om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Daar wordt ook de beoordeling op gebaseerd. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen ruiter of paard opvalt en het tempo en onderlinge afstanden op elkaar zijn afgestemd. Het netjes rijden van de proef bepaalt het niveau en uiteindelijk de klassering.

Een lange dag in Houten met in de ochtenduren de 10 beste pony carrouselteams van het land. Sommigen moesten al erg vroeg uit de veren zodat zij om 08.30u hun NK in Houten konden rijden. Ondanks een onderbreking van twee jaar zonder wedstrijden was het niveau nog steeds erg hoog.

Het ponyteam van Zilfia’s Hoeve behaalde in het sterk bezette deelnemersveld de zilveren medaille. Doordat er tijdens de afgelopen twee jaar vanwege corona geen wedstrijden zijn georganiseerd, was dit pas de eerste officiële wedstrijd van de groep in deze nieuwe samenstelling. In Houten reden de 12 amazones met hun pony’s de manoeuvre op het thema ‘Jungle’ naar een knappe tweede plaats. De titel ging naar het carrouselteam van Horsecenter Pirouette uit het Zuid Hollandse Bergschenhoek. Het brons was voor de pony’s van Hippisch Centrum Westland.

’s Middags was het de beurt aan de paarden. Ook hier waren de tien beste ploegen van Nederland afgereisd naar Houten. Zilfia’s Hoeve stond met twee teams aan de start. Paardencarrousel groep Swing behaalde al een verdienstelijke 6e plaats. Het zilver en brons gingen naar de beide teams van de Amsterdamse manege.

De kers op de taart voor de organiserende Houtense manege kwam van het team Paardencarrousel Zilfia’s Hoeve. Onder leiding van commandante Manon Hage toonde het team hun manoeuvre met het thema ‘Onze Aarde’ aan jury en publiek. De proef waarin symbolisch de schoonheid van de aarde en de gevolgen van klimaatverandering werden aangedaan werd beloond met de gouden medaille en de titel Nederlands Kampioen Carrouselrijden.

advertentie
advertentie