Afbeelding
Fietsersbond

Fietsersbond vraagt politieke partijen Houten nog meer autoluw te maken.

4 december 2021 om 08:30 Verkeer en vervoer

HOUTEN De Fietsersbond Houten vraagt de Houtense politieke partijen voorstellen in hun verkiezingsprogramma’s op te nemen waardoor Houten nog meer een prettige, veilige, gezonde en comfortabele stad wordt voor jong tot oud. Door te zorgen voor goede en veilige doorgaande fiets- en looproutes hoeft er minder met de auto gereden te worden. Dat is veiliger, gezonder en duurzamer. Ook in het buitengebied van Houten, moet volgens de Fietsersbond de auto een stapje terugdoen door snelheid en ruimte in te leveren. Met goede doorgaande fietsroutes in de regio, zoals met Utrecht, Culemborg, Bunnik en Wijk bij Duurstede, wordt het aantrekkelijker de fiets te nemen en de auto te laten staan. De Fietsersbond gaat de verkiezingsprogramma’s van de partijen vergelijken in de Fietskieswijzer. Op dinsdagavond 19 januari een verkiezingsdebat.

Houten staat bekend als fietsgemeente en is in 2008 en in 2018 terecht gekozen tot Fietsstad van Nederland. Jaarlijks bezoeken vele binnen- en buitenlandse delegaties Houten om zich te verwonderen over de unieke structuur waarin de fiets op nummer 1 staat. Dat neemt niet weg dat in Houten ook de auto ruim baan krijgt. Vrijwel overal in Houten kun je met de auto komen. De auto is een groot, zwaar en sterk ding waar je als spelend kind, voetganger en fietser niet mee in aanraking moet komen. Minder autobewegingen betekent minder risico’s voor voetgangers en fietsers. Daarom pleit de Fietsersbond voor een autoluwer Houten onder andere door betaald parkeren bij de winkelcentra en sportlocaties en een maximum snelheid binnen de Rondweg van 30 km/u.

LOPEN EN FIETSEN De looproutes zijn niet altijd duidelijk en comfortabel. Het is vaak stoepje op en stoepje af en zoeken naar het vervolg van de route. Fietspaden hebben niet overal voldoende ruimte voor bijzondere fietsen zoals driewielfietsen en bakfietsen en zijn niet overal veilig genoeg voor e-bikes. Op veel paden staan nog obstakels, zoals paaltjes. In de drukke gebieden als Centrum, Castellum en Oude Dorp, op plaatsen die vooral bedoeld zijn om te lopen, moeten fietsers als gast hun snelheid aanpassen. Rondom deze drukke gebieden wil de Fietsersbond doorgaande fietsroutes creëren waardoor de doorgaande fietser om het drukke gebied heen kan. Als je er op uitgaat is het fijn als je je fiets veilig op je bestemming kan parkeren. Daarom wil de Fietsersbond goede parkeergelegenheid waaraan je je fiets vast kunt maken, ook voor de buitenmaatje fietsen.

FIETSVERBINDINGEN Goede fietsverbindingen met de plaatsen rondom Houten nodigen uit om met de fiets te gaan voor bijvoorbeeld werk en school. De Fietsersbond pleit voor fijn fietsen naar ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal en voor doorfietspaden naar de buurgemeenten Bunnik, Culemborg, Nieuwegein, Odijk, Utrecht, Vianen en Wijk bij Duurstede. Met een fietsbrug over de Lek ontstaat een doorgaande route naar Den Bosch. Langs de nieuwe brug in de A27 over de Lek (Hagensteinsebrug) komt een fietspad; met een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal kan er een fietsverbinding naar Vianen komen. De Lekdijk van Wijk bij Duurstede tot Schoonhoven moet auto- en motorluw worden, zodat je er veilig kunt wandelen en fietsen.

FIETSGELUK Fietsen is fijn, meer mensen zouden dat moeten ervaren. De Fietsersbond wil dat fietsen meer gestimuleerd wordt bijvoorbeeld met een jaarlijkse Fietsdag om samen het fietsgeluk samen te vieren. Daarbij kunnen afwisselend verschillende categorieën van fietsers centraal staan, zoals fietsende kinderen en jeugd, ouderen, woon-werk fietsers, dagelijkse en boodschappen fietsers, sportieve fietsers en recreatieve fietsers. Fietsen is niet alleen fijn, het is ook gezond en goed voor het milieu en het klimaat.

FIETSDEBAT Dinsdagavond 19 januari houdt de Fietsersbond een debat met de politieke partijen over fietsen en wandelen in Houten. Informatie volgt. In januari verschijnt de Fietskieswijzer. Lees meer over de voorstellen van de Fietsersbond op houten.fietsersbond.nl

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie