Sjoerd Kasius
Sjoerd Kasius ITH
column

Wees zuinig op ons Oude Dorp!

27 oktober 2021 om 07:35 Opinie Raadspraat

Op 5 en 7 oktober werd in de gemeenteraad gesproken over het Oude Dorp. Een locatie die bijna voor alle inwoners als één van de mooiste plekjes van Houten wordt gezien. Historisch, intiem, gezellig en waar veel inwoners elkaar wekelijks ontmoeten. Het huidige college van CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie heeft een visie ontwikkeld voor dit authentiek stukje Houten. En wie verwacht had dat juist voor ons mooie Oude Dorp een visie zou komen met heldere keuzes en een richting die aansluit bij behoud van dit dorpsgezicht, kwam bedrogen uit. De voltallige oppositie deed nog een amechtige poging om het college het plan in te laten trekken, maar de bekende oogkleppen waren al lang en breed opgezet.

De coalitiepartijen voelde nattigheid en wilde gezichtsverlies van het college voorkomen en diende ternauwernood een voorstel in. Dit voorstel week inhoudelijk niet veel af van de oproep van oppositiepartijen: het college mag haar huiswerk grotendeels opnieuw doen. Hoe kon het nu zo ver komen? Het college had dit keer werk gemaakt om omwonenden te betrekken bij de ontwikkelvisie. Maar alleen luisteren is niet voldoende. De kunst is om met de deskundige inbreng van inwoners daadwerkelijk wat te doen. Niet voor niets leidde dit tot een handtekeningenactie van bijna 400 inwoners. Waar hebben we dit eerder gezien? Tja, en de vergelijking met de Ruimtelijke Koers wordt nog completer nu het college het beschikbare budget weer heeft overgeschreden. Was bij de Ruimtelijke Koers anderhalf miljoen euro uitgegeven voor een plan dat massaal is weggestemd, nu gaat het bijna om een half miljoen euro en moet ook dit huiswerk grotendeels weer over. 

Voor de Inwonerspartij geldt dat het unieke dorpse karakter moeten blijven en zullen veranderingen alleen daarbinnen inpasbaar zijn. Wij zijn daarom geen voorstander van een uitbreiding van de supermarkt op het Oude Dorp. Wees zuinig op het Oude Dorp en voor het college: wees ook zuinig op onze gemeentelijke portemonnee!

Sjoerd Kasius

Raadslid Inwonerspartij Toekomst Houten

advertentie
advertentie