Wouter van den Berg
Wouter van den Berg SGP Houten
column

Eindelijk een ontvangstruimte voor begraafplaats Oud-Wulven?

6 oktober 2021 om 07:32 Opinie Raadspraat

Bij een begraafplaats van enige omvang hoort een nette ontvangstruimte. Een plek waar mensen even kunnen schuilen bij slecht weer, waar mensen die van ver komen of ouder zijn even kunnen zitten, waar afscheid kan worden genomen. Toch ontbreekt zo’n ruimte op begraafplaats Oud-Wulven. En dat is een gemis, al heel lang.  

In het verleden heeft de helaas jong overleden wethouder Henk Lenstra zich hier al voor ingezet. Het is echter nooit van de grond gekomen. Ook latere pogingen van anderen slaagden niet. De vader van Henk, Jan Lenstra, zet zich als inwoner van Houten nog steeds in voor deze ontvangstruimte, en terecht. 

In de gemeenteraad van 5 oktober wordt er nog één keer gestemd over deze kwestie, een motie van de SGP komt dan in stemming. Ook ITH, Houten Anders en Groep Aanen hebben deze motie ondertekend. 

De voortekenen voor de stemmingsuitslag zijn echter niet gunstig. De kosten voor een gebouwtje zouden volgens het college niet in verhouding staan tot het aantal begrafenissen per jaar. Ik vind het onjuist dat het dan vast zou lopen op een platte rekensom. 

Ik zou het ook niet uit kunnen leggen. Geen geld voor een sociale basisvoorziening op Oud-Wulven, terwijl er net 1,5 miljoen euro (!) is uitgegeven aan een Ruimtelijke Koers zonder draagvlak, en bijna een half miljoen euro aan een onvoldragen ontwikkelvisie over het Oude Dorp. Als dát kan, dan kunnen we ook een nette ontvangstruimte op een begraafplaats realiseren. Geen papieren visie, maar stenen. 

Als u deze column leest is er al gestemd door de gemeenteraad. Ik hoop dat het tóch nog goed is afgelopen. Via sgp.houten.nl of de facebookpagina van SGP-Houten kunt u de uitslag vernemen. Ik blijf me er hoe dan ook voor inzetten, want in een sociale gemeente waarin we omzien naar elkaar kan een ontvangstruimte op begraafplaats Oud-Wulven niet ontbreken. 

Wouter van den Berg, fractievoorzitter SGP-Houten

wvdberg@sgp-houten.nl 

advertentie
advertentie