Afbeelding
Eigen foto
ingezonden brief

Gemeenteraadsverkiezingen Houten 2022

1 juli 2021 om 15:00 Opinie

Over 9 maanden is het in Houten net als in de meeste andere gemeenten stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Als ik nu terugblik op de afgelopen jaren waarin het huidige college en de raadsleden hebben gefunctioneerd, vraag ik mij af, wat ik daar als inwoner van Tull en ‘t Waal dan over kan vertellen. Helaas bar weinig. Oh ja, we hebben een nieuwe burgemeester maar die hebben we niet gekozen en er is een wethouderswissel geweest, maar daar heeft de burger tussentijds ook niet over beslist. Het enige dat ik heb gemerkt is, dat er over het algemeen weinig trammelant is gemaakt in de raad en het bestuur. Dat is op zich wel een pluspunt.

Maar het kan ook zijn, dat er wel geschillen waren, die ik niet heb opgemerkt en die bij analyse waarschijnlijk meer terug te voeren zijn op ego’s dan op inhoudelijke zaken. Misschien had ik wat meer moeten luisteren naar items bij omroep Houten, maar ik weet alleen af van het bestaan ervan. De persoonlijke raadspraat in ‘t Groentje lees ik wel standaard. Maar goed dat zijn preken over een beperkt item voor eigen parochie, zonder al te veel ruimte voor een afwegingskader met andere partijen. Oh ja, ik heb nog wel wat gevolgd over zonnevelden en windmolens. Voor die discussie hoef je echter de Houtense politieke afweging niet echt te volgen. Immers deze is in de driehoek Delfzijl, Maastricht, Aardenburg inhoudelijk gelijksoortig, terwijl we toch per gemeente een oplossing moeten vinden.

Maar dan nu de verkiezingen van 16 maart 2022. De afzonderlijke politieke partijen zullen inmiddels wel het verkiezingsprogramma aan het uitwerken zijn. Het standaard verhaal met klassiekers in de sfeer van extra woningen in de sociale sector, meer ruimte voor ondernemerschap, bloemrijke weilanden met grutto’s. Ik kan ze zo voor de afzonderlijke partijen uitschrijven en als de PVV ook zijn kans neemt om mee te gaan doen in Houten weet ik er nog wel een getinte aanvulling hierop.

Nu is het voor mij makkelijk achterover leunen en vanuit een gepensioneerde consumentenpositie de zaak achteraf in ogenschouw nemen. Maar ik heb nog wel een advies. Zet in je verkiezingsprogramma een stip op de horizon en daal vervolgens af naar de realiteit en geef aan wat je de komende 4 jaar in samenwerking met andere partijen denkt te bereiken om deze stip te benaderen. En voorts een concreet voorstel: schaf de hondenbelasting af. Als één partij dit in het verkiezingsprogramma zet, dan heeft die partij zomaar 1000 stemmen extra.

Jurrie de Vos, 

Waalsewetering@casema.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie