Susan van Erp en Dick Veldkamp
Susan van Erp en Dick Veldkamp GroenLinks Houten
column

Ruimte voor iedereen

10 februari 2021 om 07:31 Opinie Raadspraat

Sinds de coronacrisis beseffen wij nog meer hoe waardevol de natuur is. Uitwaaien, wandelen, fietsen, diepe teugen frisse lucht. Behalve voor plezier en ontspanning, ook van groot belang voor de gezondheid.

Stelt u zich de kaart van regio Utrecht over 20 jaar eens voor. Er komen 100.000 woningen bij: waar bouwen we die? Zwart-wit gesteld zijn er twee opties. We kunnen woonwijken uitbreiden en de ruimte tussen dorpen geleidelijk opvullen met huizen en hier en daar een park. Of we kunnen het al bebouwde gebied beter benutten door compacter te bouwen in de buurt van voorzieningen, en het landschap tussen dorpen versterken voor natuur en recreatie.

De zaak ligt natuurlijk genuanceerder. Het ‘Manifest Houtense Koers’ stelt bijvoorbeeld een bijzondere wijk voor met een combinatie van natuur en wonen. GroenLinks wil dat dit serieus onderzocht wordt. Vervolgens ligt er dan de lastige afweging: bouwen in een weiland – wat op de korte termijn wellicht goedkoper is – of de open, potentiële natuur-ruimte behouden, waarvan de waarde ook voor de generaties na ons onschatbaar is.

Het besef dat ruimte en groen belangrijk is voor mens, dier en plant groeit. Wij horen dit van veel Houtenaren. Met elkaar snakken we ernaar. Dichtbij en voor iedereen. Zo is er het programma ‘Groen Groeit Mee’ gericht op natuuruitbreiding in onze regio, is er een provinciaal 600.000-bomenplan, wordt er nationaal gepraat over natuurversterking in samenwerking met boeren, en overleggen we met buurgemeentes over het herstellen van de oude Kromme Rijn.

De Ruimtelijke Koers heeft als uitgangspunt betaalbaar bijbouwen binnen de rondweg (met behoud en uitbreiding van groen) en het creëren van een landschapspark ten oosten van Houten. De mogelijkheden van bouwen in Noord-West en (eventueel) in Oost worden nog nader onderzocht. Welke keuze zou u maken? Laat van u horen in het referendum op 17 maart.

Dick Veldkamp (raadslid) en Susan van Erp (commissielid), GroenLinks Houten

advertentie
advertentie