Wouter van den Berg
Wouter van den Berg SGP Houten
column

Geen stadse fratsen maar dorpse daadkracht

16 december 2020 om 07:22 Opinie Raadspraat

Na de enorme hoeveelheid zienswijzen op de Ruimtelijke Koers is er een iets aangepaste versie van het college gekomen. In die versie is er met een wat ‘dorpsere bril’ naar de Ruimtelijke Koers gekeken. Waarmee duidelijk is dat het hele plan toch vooral een stadse insteek heeft. En juist dat is wat zoveel mensen tegen de borst stoot. Het Houtens DNA staat op het spel. Het Houten dat open, dorps en groen is, met veel laagbouw.

Eerlijk is eerlijk, de stadse fratsen worden wel goed verhuld met jargon. Volgens de Ruimtelijke Koers gaan we namelijk meer ‘compact’ bouwen. Ook komen er ‘accenten’ de hoogte in. En krijgen we te maken met ‘gereguleerd’ parkeren.

In zes lange avonden mochten Houtenaren inspreken over de Ruimtelijke Koers. Ondanks alle verschillen was de rode draad duidelijk: deze koers past niet bij het Houtens DNA, geen hoogbouw en stedelijke verdichting, en zeker niet een woonwijk aan de snelweg. Bouw dan in Houten-Oost: snel en goedkoper.

De een na de ander bracht dit naar voren, maar de afdronk bleef helaas dat dit niet zoveel zin heeft gehad. Het college legt de bal nu bij de raad, terwijl men er ook voor had kunnen kiezen het voorstel in te trekken en met een beter plan te komen. Ik verwijs daarbij ook naar de ‘Houtense Koers’, van Jacco Hoogewoud en co. Een plan waarbij mens en milieu centraal staan. Die koers kiest met SGP-Houten en ontwerper van Houten Robert Derks voor een een duurzame, Houtense wijk in Oost voor allerlei doelgroepen.

Kortom, ja wij vinden dat er gebouwd moet worden. Maar dan op een manier die bij Houten past, we mogen juist trots zijn op hoe Houten is ontworpen en neergezet. Wij kiezen voor dorpse daadkracht in plaats van stadse fratsen.

Wouter van den Berg, fractievoorzitter SGP-Houten

wvdberg@sgp-houten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie