Links de hal, rechts een stukje van het kantoorgebouw
Links de hal, rechts een stukje van het kantoorgebouw Agnes Corbeij

Plaatsing tijdelijke woningen en huisvesting maatschappelijke organisaties op de Essenkade gaat niet door

22 maart 2023 om 15:46 Nieuwbouw Tips van de redactie

HOUTEN Het plan voor het plaatsen van tijdelijke woningen en het huisvesten van maatschappelijke organisaties op de Essenkade in Houten gaat niet door. Dat meldden de gemeente, het COA, Woonin en de provincie Utrecht woensdagmiddag. De financiële risico’s zijn te groot en nemen toe, aldus deze partijen.

door Agnes Corbeij

Op het terrein zou ruimte komen voor 150 woningzoekenden, 100 asielzoekers en de Voedselbank, het Doorgeefluik en de Krachtfabriek. In januari meldde de gemeente dat de businesscase rond was, maar al snel bleek dat deze niet compleet was. Zo was de verbouwing van het oude pand om het geschikt te maken voor de maatschappelijke organisaties niet in de begroting opgenomen.   

HOOFDHUURDER

Een ander bezwaar was destijds nog dat de verhuurder één hoofdhuurder wilde. Geen van de betrokkenen stond te springen om die rol, maar de gemeente besloot toch het hoofdhuurdersschap en de regie van de verdere ontwikkeling op zich te nemen. Ook haalde de gemeente fondsen en subsidies binnen. In het nieuwsbericht van woensdagmiddag staat: ,,Nog meer inzet vinden de initiatiefnemers niet verantwoord in een toch al krappe businesscase. De conclusie is nu te stoppen met de verdere ontwikkeling op Essenkade 2 en dit belangrijke plan op een andere locatie voort te zetten.”

Welke locatie dit wordt, is nu nog niet duidelijk. Eerder wilde wethouder Bos niet ingaan op mogelijke andere locaties. Hij wilde eerst alle pijlen op de Essenkade richten. Het onderzoek naar alternatieve locaties is inmiddels wel opgestart.

FLINKE DOMPER

Voor de maatschappelijke organisaties, die snakken naar een andere locatie, is het een flinke domper. Wethouder Bos zegt dat te begrijpen. ,,We beseffen dat het ook een teleurstelling is voor de betrokken maatschappelijke partijen, de klankbordgroep en andere inwoners die veel energie in dit plan hebben gestoken. Het college blijft zich verantwoordelijk voelen voor een oplossing van de grote maatschappelijke nood op het gebied van huisvesting van woningzoekenden en vluchtelingen. Alle opgedane kennis, ervaring en inzet, ook vanuit de samenleving, nemen we mee in de zoektocht naar een andere plek in Houten voor deze huisvesting.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie