Links de hal, rechts het kantoorgebouw
Links de hal, rechts het kantoorgebouw Agnes Corbeij

Rol- en kostenverdeling kunnen project Essenkade nog in de weg staan

24 februari 2023 om 11:15 Achtergrond

HOUTEN Al werd drie weken geleden gemeld dat de business case rondom project Essenkade als rond is, doorgang van het project is nog allerminst zeker. De eigenaar wil één hoofdhuurder en voor die rol lijkt geen gegadigde. Ook is nog onduidelijk wie de werkzaamheden gaat betalen, die nodig zijn om het gebouw geschikt te maken voor gebruik door de maatschappelijk organisaties. 

door Agnes Corbeij

Dit kwam naar voren tijdens een bijpraatavond voor de gemeenteraad dinsdagavond, waarbij wethouder Sander Bos een update gaf en vragen beantwoordde. Na het rondkrijgen van de businesscase tussen de gemeente, het COA en Woonin is het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst tussen dezelfde partijen de volgende stap. Die blijkt dus niet eenvoudig. 

HOOFDHUURDER

Eigenaar De Waal wil dat één partij hoofdhuurder wordt van het hele terrein en het gebouw. Dit is voor de gemeente, Woonin en het COA niet ideaal. Alle drie zullen ze immers maar een deel van het terrein gebruiken. Sander Bos: ,,Niemand is happig op de rol van hoofdhuurder. We zetten in op drie huurders en één aanspreekpunt voor de verhuurder. Dat is niet ongebruikelijk.”


Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden - Presentatie bijpraatsessie Essenkade

Een ander heet hangijzer is de grootschalige verbouwing die nog plaats moet vinden. Het kantoorpand moet worden gesloopt en de grote hal die overblijft is nog niet geschikt voor gebruik. Wethouder Bos: ,,We zijn nog bezig met de rolverdeling. Het is dan ook nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de verbouwing en wie dat betaalt.”

HOOP

De gesprekken tussen gemeente, Woonin en het COA worden voortgezet om duidelijkheid te krijgen. Bos blijft positief: ,,We hebben hoop dat dit lukt. Daarom kijken we niet naar alternatieve locaties, dat zou tot discussie leiden.” In april komt Bos met het schetsontwerp, de aanzet voor communitybuilding, het resultaat van het participatieproject en de voortgang van de moties naar de gemeenteraad.

Lees op Houtens Nieuws Premium over de veranderingen in het ontwerp en de gevolgen daarvan voor de business case

Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden
Zicht op het terrein vanuit het noorden
De eerste schetsen voor de indeling van het terrein
Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden
Links de hal, rechts een stukje van het kantoorgebouw
Het kantoorpand links zal gesloopt worden, op die plek en waar nu de parkeerplaats is, zijn plannen voor woonunits.
advertentie
advertentie