Elly Kool ( links ) en Anne Hollander in hun winkeltje op Tuin Brassica.
Elly Kool ( links ) en Anne Hollander in hun winkeltje op Tuin Brassica. Joep von Berg

‘De smaak van vroeger’ bij Tuin Brassica in Schalkwijk

25 maart 2023 om 14:00 Natuur en milieu Tips van de redactie

SCHALKWIJK Het bord in de berm van de Jhr. Ramweg in Schalkwijk oogt nog lekker fris. Het kleurrijke plakkaat van één bij één met de aanduiding Tuin Brassica in ‘groot kapitaal’ is slechts enkele weken jong. Anne Hollander en Elly Kool deden het zichzelf als beheerders van de tuin een paar weken geleden cadeau. En dat om het tienjarig bestaan van Brassica wat extra cachet te geven. 

door Chris Reinders

De felgroene pijl in het midden op het bord met de aanduiding 100 meter eronder zet de geïnteresseerde keurig op de route naar het perceel en het bijbehorende rijk gevulde winkeltje aan De Griend. Marloes Herbrink en Marjon van Dam uit Houten hebben de bewegwijzering niet meer nodig, blijkt. Ze komen regelmatig. Onbespoten, lokaal en seizoensgebonden is wat Brassica biedt en wat hen ook deze zaterdagmorgen naar Schalkwijk brengt. Onder andere spinazie en aardappels zijn aangeschaft en ook een bosje vers geplukte Daslook. Als een volleerd verkoopster scheurt Marloes een flard van een blaadje af en reikt het stukje aan. ,,Proef maar. Het heeft de smaak van knoflook. Kan prima in de soep.”

Tiny Langbeek en Radha van der Meulen uit Houten roemen de smaak van de groente en het fruit die in het winkeltje verkocht worden. ,,De rode biet bijvoorbeeld heeft echt de smaak zoals die vroeger was,” is de vergenoegde reactie van Radha. ,,Ik doe al zo’n vijftien jaar boodschappen bij De Moestuin Utrecht in Utrecht, vlakbij het voetbalstadion. Een jaar geleden wezen kennissen mij op het bestaan van deze tuin. Fijn, deze producten. Geen troep erop. Daar gaat het mij vooral om. En door hier te kopen, verminder je ook de macht van de supermarkten”, glimlacht ze.        

BEWUSTWORDING

We houden van tuinieren, zegt Anne in een telefoongesprekje voorafgaand aan het bezoek, als ‘het waarom’ van Brassica aan de orde komt. Sinds 2013 exploiteert zij de tuin samen met haar moeder Elly. Aanvankelijk een moestuintje waarbij ze de potjes eigengemaakte jam aan de weg zetten. Het was ‘voor de aardigheid’. Maar het verhaal reikt inmiddels verder. Bewustwording creëren: zuinig omgaan met wat de aarde te bieden heeft. Mensen stimuleren om lokale producten te eten, seizoensgebonden en die te ‘produceren’ zonder het milieu te belasten. 

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze vertelt Anne, die als environmental scientist werkzaam is bij het RIVM. Een en ander gaat volgens haar op basis van vertrouwen. ,,We zijn transparant over onze werkwijze. Iedereen kan meekijken. We mogen ons niet biologisch noemen: daarvoor moet je een certificering hebben. Die kost echter veel geld. We zijn te kleinschalig om dat te kunnen opbrengen,” aldus Anne over de tuin. De grondlegger is haar grootvader Arie Kool. Hij doopte het perceel destijds met de Latijnse vertaling van de familienaam Kool. 

ECOLOGISCHE KWEKERIJ

Het moestuintje van weleer transformeert langzaam aan tot een voedselbos, met een boomgaard, een bloemen- en kruidentuin. ,,Een overkoepelende term ervoor? Noem ons maar een ecologische kwekerij.” Uien, prei en wortels doen het hier goed, constateert Anne. ,,Maar die zijn niet zo spannend. In het voorjaar hebben we onder meer tuinbonen, peultjes en verse spinazie. Die zijn in de supermarkten dan nog niet zomaar voorhanden. En zomers is het zachte fruit heel populair: bramen en pruimen bijvoorbeeld. Die kunnen bezoekers dan zelf plukken. En we hebben honing van eigen bijen. Het schijnt dat als mensen met hooikoortsklachten honing eten uit hun directe omgeving die klachten afnemen. Ik heb geen hooikoorts. Kan het dus niet checken. Maar er is wel veel vraag naar de honing.” 

De festiviteiten voor het vieren van het tweede lustrum zijn bescheiden. Behalve het bord aan de Jhr. Ramweg is Brassica in het weekend van 15 en 16 april een van de locaties tijdens de Kunstfietsdagen in de gemeente. ,,Die zaterdag plaatsen we ook enkele kunstwerken in de tuin: zo hebben we een extra open tuindag.” 

www.tuin-brassica.nl

Producten in het winkeltje op Tuin Brassica
Anne Hollander ( rechts ) van Tuin Brassica met een klant in het winkeltje op de tuin.
Chris Reinders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie