Dorpsfilm
Dorpsfilm 4 mei Comité Schalkwijk

Dorpsfilm 'Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII.'

26 april 2020 om 09:23 Film

SCHALKWIJK Het is gelukt! De film 'Lijnen in het land' over het Eiland van Schalkwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog is klaar. 

In september 2019 deed het 4 mei Comité een eerste oproep en hield men een koffieochtend over het plan. Al snel kreeg men een beeld van wie nog veel herinneringen en interessante informatie had over de oorlog in Schalkwijk en Tull en 't Waal. ,,Tientallen mensen hebben ons geholpen bij het maken van deze dorpsfilm over de Tweede Wereldoorlog in Schalkwijk en Tull en 't Waal. Door het delen van hun verhalen, het geven van foto's, dagboeken, poëziealbums en allerlei voorwerpen maakten we een 60 minuten durende film over onze dorpsgeschiedenis tijdens de oorlog '40 – '45. Het is naar ons idee een heel bijzonder en compleet verhaal geworden. Waarin lief en leed zit en vooral heel veel mooie en dierbare herinneringen. Men wist ons nog veel en graag over deze tijd te vertellen. We hadden er wel 10 uur mee kunnen vullen! Het zou nooit zo'n mooie film zijn geworden zonder hun openheid, enthousiasme en grote betrokkenheid. Echt bijzonder!"

Op 4 mei wordt de film vertoond. Door de coronacrisis is er helaas geen filmvertoning in de Wiese, maar kan men wel van de film genieten via de eigen televisie of via de eigen computer, laptop of Ipad. Op maandag 4 mei staat vanaf 15 uur op de website van www.oranjeverenigingschalkwijk.nl de link naar de film gereed. Dan is de film dus via de computer te bekijken. Er bestaat ook de mogelijkheid om de film in twee delen te zien op RTV Utrecht. Zij zenden deel 1 van de film (duur: 30 minuten) uit op maandag 4 mei vanaf 22.15 uur; gevolgd door herhaling van dit deel elk uur tot 12 uur 's morgens op 5 mei. Op dinsdag 5 mei vanaf 22.15 uur volgt op RTV Utrecht deel 2 (de laatste 30 minuten van de film); gevolgd door herhaling van dit deel tot 12 uur 's morgens op 6 mei. Er is dus alle gelegenheid om de film in deze 'tijd van vieren en gedenken' te zien.

Welke rol speelden de Lek, het Amsterdam Rijnkanaal en de spoorlijn als belangrijke lijnen in ons landschap? Welke vragen stelden de kinderen uit groep acht in de les van meester Hein van den Hoogen? En welke passages uit het eerder verschenen boekje 'Nooit voltooid verleden tijd' van Marjolein Kool zijn opgenomen in de film? Uit wiens dagboek en poëziealbum zijn teksten opgenomen?

Als de coronacrisis het toelaat en we elkaar weer mogen treffen, wordt de film nog een keer gezamenlijk bekeken. De Trossel heeft heeft al aangeboden om, wanneer het weer kan, tijdens een koffie-ochtend in de Wiese de film te vertonen.

The making of..
Interviews
De eerste beelden
Resultaat van samen aan de slag
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie