Impressie Zonneweide De Heul, gezien vanaf Kanaaldijk Zuid richting Provincialeweg.
Impressie Zonneweide De Heul, gezien vanaf Kanaaldijk Zuid richting Provincialeweg. Landschapsarchitect Eelerwoude

Ommetje bij Zonneweide De Heul in Schalkwijk

19 februari 2022 om 14:29 Overig

SCHALKWIJK Zouden we over de zonneweide een ommetje kunnen lopen? Dat vroegen de omwonenden van Zonneweide De Heul zich af bij een inloopavond in september 2021. De coöperaties Duurzaam Eiland en Opgewekt Houten vroegen mensen uit de buurt om mee te denken. ,,We denken dat dat goed gelukt is,” zegt Bert Smit. Hij is voorzitter van Duurzaam Eiland. Samen met Opgewekt Houten en de ontwikkelaars BHM Solar en Chint Solar Nederland is het projectplan voor ‘Zonneweide De Heul’ ontwikkeld. ,,Het wordt een bijzonder project op het Eiland van Schalkwijk. Het brengt recreatie, cultuurhistorie, natuur en het opwekken van groene stroom samen in één ontwerp. Deze maand werd bekend dat het als een van de drie beste plannen is gekozen!”

door Duurzaam Eiland en Opgewekt Houten

De informatieavonden vorig jaar waren rijk aan ideeën. Als er een zonneweide komt, kan er dan een wandelpad over worden aangelegd? We kunnen eigenlijk alleen langs de openbare weg een ommetje lopen, brachten de inwoners naar voren. En daar wordt best hard gereden, dus het is niet ongevaarlijk. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde de landschapsarchitect een struinpad over de zonneweide. Het loopt van de Provincialeweg naar de Kanaaldijk Zuid en is heen en terug ruim 3 kilometer lang. Onderweg wandel je telkens in een andere omgeving. Een boomgaard met pluktuin, langs windsingels, over het water, en bij een uitkijkpunt.

OVERSTEEK Ook met het agrarische belang is goed rekening gehouden. Het ontwerp voorziet halverwege het gebied in een open ruimte. Die kan worden gebruikt als doorsteek voor landbouwvoertuigen en vee tussen de naastgelegen landbouwpercelen. Voor wandelaars levert een vee-verplaatsing door de zonneweide een speciale belevenis op. Overstekende koeien zijn tegenwoordig immers geen alledaags gezicht meer!

NATUUR Geert Gerritse, voorzitter van Opgewekt Houten wijst op de kansen die het project biedt voor de natuur. ,,Er komt 5 hectare nieuwe natuur. We laten de grond onder de panelen voor meerdere jaren met rust. Daardoor komen er rond ‘Zonneweide De Heul’ straks meer plantensoorten, insecten en vogelsoorten voor. Op advies van de landschapsarchitect komen er windsingels met inheemse bomen. De sloten krijgen een natuurvriendelijke oever die bijdraagt aan de waterkwaliteit en de ontwikkeling van planten, insecten en dieren. Onder en rondom de zonnepanelen zal een kruidig grasland worden gecreëerd.”

LOKAAL EIGENDOM Belangrijk onderdeel van het plan is het streven naar 100% lokaal eigendom. ,,We werken goed samen met de commerciële ontwikkelaars. Over lokaal eigendom hebben we duidelijke afspraken gemaakt,” vertelt Gerritse. ,,Onze coöperaties zijn van begin af 50% mede-ontwikkelaar van het project. Zo hebben we als inwoners wat te zeggen. Verder hebben we het recht bedongen om de ontwikkelaars uit te kopen. Dan zijn we als inwoners straks 100% eigenaar en hebben we het volle profijt.”

INLOOPAVONDEN Binnenkort zijn er inloopavonden voor belangstellenden en kan uiteindelijk een vergunning en subsidie aangevraagd worden.” Kijk voor meer informatie ook eens op projectwebsite 

www.zonneweide-deheul.nl of volg de ontwikkelingen via de websites www.duurzaameiland.nl en www.opgewekthouten.nl.

advertentie
advertentie