Echtpaar Rijpstra genoot van het bezoek van de burgemeester
Echtpaar Rijpstra genoot van het bezoek van de burgemeester Irene van Valen

Echtpaar Rijpstra - Tak zegt na 60 jaar opnieuw ‘Ja’

28 september 2023 om 11:09 Mensen

HOUTEN Zestig jaar geleden op 27 september 1963 trouwden Ate Rijpstra en Maria Tak. Burgemeester Gilbert Isabella feliciteerde hen met dit diamanten jubileum. Omringd door klein- en achterkleinkinderen herbeleefde het paar verschillende momenten uit hun leven.

Irene van Valen

,,Vanochtend vroeg ik Maria of ze met me wilde trouwen”, zei Ate. Maria zei daarop: ,,Ja.” Waarop Isabella lachend reageerde: ,,Gelukkig maar, anders hadden we hier heel anders gezeten; 60 jaar is niet niks.”

VERLEDEN

Ate is 86 jaar gelden geboren in Leeuwarden, Maria 82 jaar geleden in Utrecht. Tijdens zijn militaire dienst in Utrecht ontmoette de twee elkaar in een patatzaak. De vonk sloeg over. ,,De patat smaakte ineens lekkerder”, zei Ate. Na de eerste afspraak volgde zeven jaar verkering.

WERK

Ate werkte tot zijn VUT in de metaal. Eerst bij een smederij in Leeuwarden, waar hij al werkend en lerend zijn diploma’s haalde. Hij maakte krui- en melkwagens. Later vond hij werk in een Amsterdamse smederij, waar hij 33 jaar werkte, waarvan 15 jaar in het buitenland. Dan bracht hij eens in de veertien dagen een weekend door met zijn gezin. Door alles heen stond zijn gezin op de eerste plaats. Toen zijn dochter ziek werd, wilde hij een andere functie: ,,Ik verdiende liever minder om meer thuis te zijn.” Omdat Ate een goede en secure werker was, vreesde hij nooit voor ontslag. Maria werkte tot haar trouwen in de schoonmaak. Toen de kinderen ongeveer veertien jaar waren, vond ze opnieuw werk in de schoonmaak en in de kantine van de Technische School op Hoograven.

WONEN

Na hun trouwen woonde het paar ruim anderhalf jaar in Amsterdam. Maria kon er niet wennen. Daarom verhuisden zij naar Utrecht, waar ze een kamer huurden bij een neef. Toen hun dochter ernstig ziek werd, kwam Ate opnieuw voor zijn gezin op. Hij schreef noodkreet aan de burgemeester, waarna het gezin een woning toegewezen kreeg. Daar woonden zij tot het huis afgebroken werd. Daarna vonden zij een appartement tot ze vorig jaar verhuisden naar een aanleunwoning van Wooncentrum De Loericker Stee. ,,Nu wonen we dichter bij onze kinderen en kleinkinderen in een groter appartement en met meer sociale contacten”, stelt Maria tevreden.

BEZIGHEDEN

Ate is mantelzorger voor Maria; ze is parkinsonpatiënt. Hij vindt zijn rust in dagelijkse wandelingen. ,,Ik doe zoveel mogelijk zelf en zolang het kan. Al kost het moeite”, zegt hij. Waarop de kleinzoon uitroept: ,,De jonge god.” Maria is regelmatig in De Loericker Stee waar ze spellen speelt met anderen. Thuis leest of puzzelt ze graag. In alles was Ate en Maria doen, klinkt het grote plezier dat zij beleven aan hun twee kinderen, vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Zij verrassen het paar met een verrassingsweekendje weg. Ate zegt: ,,Ik zie wel waar we heen gaan. Ik laat het over me heen komen.” Maria is de nieuwsgierige: ,,Ik wil graag alles weten.” Terwijl alle kleinkinderen hun mond houden, wenst Isabella het paar een heerlijk weekend.

advertentie
advertentie