Reiny en Hans genieten na 60 jaar huwelijk van dat wat nog kan
Reiny en Hans genieten na 60 jaar huwelijk van dat wat nog kan Irene van Valen

Houtens echtpaar na 60 jaar: ,,Schiet maar eens uit je slof”

Mensen

HOUTEN Op 15 november bezocht burgemeester Gilbert Isabella Hans en Reiny Rijnbout – Kerkhof om hen te feliciteren met hun 60 jarig huwelijk. ,,We genoten van een leuk en ongedwongen bezoek van de burgemeester. Twee van onze drie kinderen waren erbij. De derde woont in Amerika en belde tijdens het bezoek van de burgemeester.”

Irene van Valen

Hans en Reiny zijn beide in Utrecht geboren en ontmoetten elkaar dansend op een Instuif van de Katholieke kerk. Zij waren 19 en 17 jaar oud. Het was liefde op het eerste gezicht. Hans besloot, met zijn fiets aan de hand, Reiny lopend thuis te brengen. Het was de start van hun verkering. Hans moest echter in dienst, daarom schreven zij elkaar 21 maanden lang brieven. ,,Schrijven was niet echt favoriet bij Hans al schreef hij wel. Het waren gaan lange brieven, maar ik was er blij mee. Nog niet zo lang geleden lazen de kinderen deze brieven en konden er hard om lachen”, zei Reiny.

WONINGNOOD Na acht jaar verkering trouwde het paar op 15 november 1961 zodat zij zich in konden schrijven voor een huis. De woningnood was groot. Pas na drie-en-een-half jaar vonden zij een huis en konden eindelijk voor de kerk trouwen. Dat was op 2 juli 1965. Tot die tijd woonde Reiny in haar ouderlijk huis en Hans in zijn ouderlijk huis, apart van elkaar in Utrecht. ,,Ik belde ooit tevergeefs aan bij buurtbewoners in de hoop dat zij hun bovenverdieping wilden verhuren”, vertelde Reiny. Tot Hans besloot om een woning te kopen. Zijn baas stond daarbij garant. ,,Je moest toen 30% van het aankoopbedrag uit eigen pot betalen. Gelukkig spaarden wij al jaren”, legde Hans uit.

ONTSLAG Reiny werkte voordat ze trouwde negen jaar in een schoenenzaak en bleef werken na haar huwelijksdag. ,,Ik genoot ervan en hielp de klanten graag. Ik werkte tot mijn baas me vroeg om halve dagen te gaan werken.” In die tijd was het gebruikelijk dat vrouwen, als ze eenmaal getrouwd waren, stopten met werken of de baas werkte haar er uit, want onherroepelijk kreeg ze kinderen. Hans vond dat Reiny beter kon stoppen. Een jaar later kwam hun eerste zoon en later nog een zoon en dochter.

WERK Hans werd na zijn diensttijd wikkelaar Hij zette daarbij transformatoren om van 120 naar 220 volt. Vijf jaar later werd hij elektricien in Zeist tot die zaak sloot. Hij vond uiteindelijk werk in het onderhoud van witgoed. ,,Mijn man heeft gouden handen. Hij is een goede klusser”, zei Reiny trots. Hij werkte als onderhoudsmonteur bij Rondo van 1965 tot 1984. ,,Ik genoot van dat werk en reed door het hele land. Door het ontstaan van veel kleine bedrijven die zwaar concurreerden, hield Rondo geen stand. ,,Toch leverden zij vakwerk, waar die bedrijfjes apparaten veel sneller afschreven, koos Hans ervoor om ze te repareren. Ik was ondertussen gelukkig met mijn leven als moeder en huisvrouw. Daarbij maakte ik zelf kleding”, zei Reiny.

VERHUIZING Met het groeien van de kinderen wilde het paar een groter huis met een tuin en ontdekten een nieuwbouwproject in de Gilden in Houten. Zij schreven er op in en vonden de woning waar zij tot de dag van vandaag wonen. ,,Hier kregen de kinderen ieder een eigen kamer. We genoten van de tuin en van Houten. Het is hier goed wonen. Hans maakte van tuinieren zijn hobby, al weet hij niet alles van planten en tuinieren af. Het moet nou eenmaal onderhouden worden. Het groeien en bloeien van wat in de tuin staat verrast ieder jaar weer”, zei Reiny. Zij leest en puzzelt graag. Samen wandelden zij veel en genoten van verschillende vakanties in allerlei landen. Canada en Amerika werden als bijzonderste vakantielanden genoemd. Het paar bezocht tot de coronacrisis twee keer per jaar hun zoon in Amerika.

VRIJWILLIGERSWERK Reiny werd vrijwilliger in het Haltnahuis en schonk er koffie en begeleide ouderen bij hun activiteiten. Hans werd op 48-jarige leeftijd werkloos en vond nooit meer werk. ,,Hij schreef zo’n stapel sollicitatiebrieven, want wilde duvels graag werken”, zie Reiny en hield haar handen zo’n tien centimeter boven elkaar. De situatie leidde tot een overspannenheid bij Hans. Reiny wist hem actief te houden door hem de tuin in te sturen en te wandelen. Daarnaast werd Hans vrijwilliger op de Plusbus: ,,Ik begeleidde met veel plezier mensen naar het ziekenhuis, de kapper en meer. Tot de Plusbus in 1998 werd opgeheven.”

GEHEIM Beide echtelieden kregen te maken met kanker. Reiny een hersentumor en Hans darmkanker. Zij ondergingen operaties waarbij de tumoren volledig werden verwijderd. Een groot en verdrietig verlies was de onverwachte dood van hun vijftienjarige kleinzoon. Hij had epilepsie. Hij was een van de zeven kleinkinderen die het paar heeft. Wat Hans en Reiny van 84 en 81 zien als geheim van hun huwelijk is het accepteren van de ander zoals die is. ,,Daarnaast is het goed om eens uit je slof te schieten. Zeg het als iets niet naar je zin is. Zo mag ik niet tijdens het nieuws praten”, stelde Reiny. Zij is duidelijk de prater van de twee. ,,En als Reiny dan toch praat zet ik haar gewoon te koop op TikTok”, besloot Hans lachend. Het is dan ook vooral het genieten van wat zij nog hebben, dat dit paar moed geeft om door te gaan.

advertentie