Echtpaar Van Dieren met op de achtergrond de zelfgemaakte trouwjurk van mevrouw
Echtpaar Van Dieren met op de achtergrond de zelfgemaakte trouwjurk van mevrouw Irene van Valen

Houtens echtpaar van Dieren – van der Voort geniet 60 jaar met ups en downs

Mensen

HOUTEN André en Henny van Dieren – van der Voort ontvingen op 22 november burgemeester Gilbert Isabella. Met het overhandigen van een cadeau feliciteerde hij hen met hun 60-jarig huwelijk. ,,We staan er niet zo bij stil dat we 60 jaar samen zijn. Al ging het met ups en downs”, stelde Henny.

Irene van Valen

Het is niet de eerste keer dat André een burgemeester ontmoette. Zo’n 66 jaar geleden, toen 17 jaar oud, moest hij als PTT-telefonie monteur iets repareren in de werkkamer van burgemeester De Ranitz in Utrecht. ,,Deze startte een gesprek en keek me daarbij zo streng aan, dat ik me geïntimideerd voelde.” De ontmoeting met Isabella verliep in ieder geval levendiger.

VERHUIZINGEN Het paar startte op een bovenwoning in Utrecht en verhuurde de benedenwoning. ,,Ik was gewoonweg een huisjesmelker”, lachte André. Tot hun verdriet overleed hun eerst kindje. Na vier jaar huwelijk kregen zij een dochter. Vervolgens verhuisden zij van Utrecht naar Odijk en de Bilt en kregen nog twee dochters. André vertelde met een lach dat met het groeien van de jaren het aantal toiletten in huis groeide. Waar in het eerste huis een toilet stond, staan er in het huidige huis drie, omdat dit huis voorzien is van een extra woongedeelte op de begane grond. Zij wilden eigenlijk niet in Houten wonen, maar op de Utrechtse Heuvelrug. Voor de afwisseling besloten zij in Houten een huis te bekijken en vielen ervoor. ,,We wonen hier nu 24 jaar met veel plezier. Het is een fijne buurt en de buren komen gezellig bij elkaar over de vloer”, zei André. Henny zei dat ze het huis nogal eens herinrichtte. ,,Dat gaat helaas nu niet meer zo goed.” Ook verduurzaamden zij het huis.

VERBAZING Het paar was getuige van de groei van Houten. Zij hopen echter dat het Oude Dorp blijft zoals het is. ,,Het is er gezellig en de sfeer is er goed. Ik wandel er graag naartoe”, zei Henny. Volgens hen is het goed dat de bevolking mag meedenken over herontwikkeling, maar uiteindelijk is het aan het bestuur om belangen te overwegen en besluiten te nemen als vertegenwoordigers van het volk. Dit bracht het gesprek naar de huidige maatregelen, waarbij André zich als wetenschapper verbaast over het feit dat mensen eerder geloven wat de buurman zegt dan wat onderzoekers en wetenschappers zeggen over de huidige coronasituatie en het vaccinatiebeleid. ,,Het belang van iedereen gaat voor het eigen belang”, is zijn mening. Hij weet inmiddels meer van virussen: dat is dat ze nooit meer verdwijnen en blijven muteren.

WERK André werkt vanaf zijn 21ste bij TNO en kwam via een werkgroep in aanraking met onderzoek en dierproeven in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hij realiseerde een operatiekamer om dieren onder narcose te brengen. ,,Het werken met proefdieren vond ik mooi werk. Daarom besloot ik fysiologische farmacologie te studeren. Naast mijn werk, bezocht ik vier avonden de school en studeerde veel. Daarom klonk grote dank aan Henny. Zij zorgde voor de kinderen en het huishouden.” Berustend zei ze: ,,Zo waren de rollen. Ik dacht niet aan wat ik wilde.” Waarop Isabella Henny prees om haar rol in het gezin en het belangrijke werk dat zij thuis deed.

ONDERZOEK Later werkte André mee aan onderzoek met een neurochirurg. ,,Ik opereerde veel dieren, onderzocht hersenen en werd hoofd van de research afdeling. We werkten samen aan een oplossing voor aneurysma’s onderin de hersenen, waar opereren te gevaarlijk is. Wij werkten acht jaar en met succes aan een bypass in de hersenen.” André werkt nu nog mee aan onderzoek naar de mogelijkheid om endoscopisch een bypass bij het hart te plaatsen.

KINDEREN Van de drie woont de middelste en avontuurlijkste dochter in Amerika. Zij werkte voor de marine en ontmoette een Amerikaanse arts. ,,Ze woonde ook twee jaar op Hawaï. Door haar bezochten we eens in de twee jaar Amerika en hadden twee keer vakantie op Hawaï”, vertelde Henny. ,,Ze zorgde voor een mooi vakantieadres”, vulde André aan. Reizen naar Amerika is niet meer mogelijk de jaren0 ,83 en 82 jaar, gaan tellen. Gelukkig komt deze dochter regelmatig en ook aanstaande donderdag naar Nederland om het huwelijksfeest mee te vieren. ,,Je moet een beetje blijven leven en genieten waar het kan”, zei Andre, waarop Isabella antwoordde: ,,Zeker in deze tijd is het belangrijk te kijken naar wat nog wel kan. Veel plezier op jullie feest en in jullie leven.”

advertentie