Christie de Vrij aan de Bloesemtuin, waar niet alleen een fruitstalletje staat, maar mooie bloemen en deze bank de tuin sieren.
Christie de Vrij aan de Bloesemtuin, waar niet alleen een fruitstalletje staat, maar mooie bloemen en deze bank de tuin sieren. Irene van Valen
Houten zijn we samen

Christie de Vrij is voorfietser van de regio

28 december 2021 om 08:15 Mensen

HOUTEN Ze is graag onder de mensen, noemt zichzelf energiek, houdt ervan buiten te zijn en legt graag koppelingen tussen mensen. Dat laatste doet de 49-jarige eventmanager Christie de Vrij met veel plezier op beurzen en congressen en als voorfietser voor Fietsen voor mijn Eten (FvmE). We ontmoeten een vrouw die kiest voor haar hart en niet voor status.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Christie de Vrij, eerder geplaatst op 11 september 2021.

Met twintig jaar werkervaring op het gebied van beurzen en congressen, koos Christie er zeven jaar geleden voor om alleen nog mee te werken aan thema’s die bijdragen aan een betere wereld. ,,Hierdoor houd ik plezier in mijn werk. Twee van die thema’s zijn zeewier en algen. Na jarenlange samenwerkingen, het zoeken van geschikte sprekers en door er veel over te lezen, interesseert deze materie me. Het wordt onze toekomst door dreigende voedselschaarste. Het is een lekker voedingsmiddel, een geschikte vervanger voor plastic en heeft goede eigenschappen voor cosmetica.”

INTERNATIONAAL Als eventmanager is Christie vooral bezig met vragen als: wat wil de klant; wat is de boodschap; welke spreker nodigen we uit, wie zijn de sponsors en waar wordt een beurs gepland? ,,Daarbij werk ik internationaal en bezoek verschillende Europese steden. Moskou en Gdansk waren zeer speciale locaties. Net voor mezelf gestart in 2009 organiseerde ik mijn eerste event in Washington, dat ging over high-speed lines. Ik werd hiervoor gevraagd nadat ik in 2008 een grote beurs hierover organiseerde in Amsterdam. Ik werkte toen in de spoorwegtechnologie. Nederland had net een eigen hogesnelheidslijn; nu wilden ze in California zo’n lijn aanleggen in samenwerking met Europese experts. Dat congres was een grote en bijzondere klus, want we hadden te maken met het tijdsverschil en ik zat nog in mijn verlof. Onze zoon was nog maar een paar maanden oud.

OPLEIDING Christie is zelf de derde van vier kinderen. Ze groeide op in de Achterhoek en ziet terugkijkend dat ze zich al jong verantwoordelijke voelde voor het samenbinden- en houden van de familie. Ze koos na het VWO voor een universitaire opleiding pedagogiek in Utrecht. ,,Na twee maanden stopte ik. Ik voelde me verloren in de grote collegezalen. Ik leek meer geschikt voor een HBO opleiding.” Na tien maanden met veel plezier gewerkt te hebben als afdelingssecretaresse in een internationaal bedrijf in wisselverwarming en ventilatoren, koos Christie voor de Nationale Hogeschool voor Toerisme in Breda. Veel van wat ze daar leerde, gebruikt ze nu in haar werk. Denk aan de talen die ze leerde en vakken als economie, sociologie, PR en marketing.

STUDIEJAAR Na deze studie besloot Christie een jaar in het buitenland te studeren en volgde de Master opleiding European Tourism Management in Zweden en Spanje. ,,Nadat ik gebroken had met een jongen en meer leefde voor anderen, koos ik een jaar voor mezelf.” Vlak voor vertrek leerde Christie Onno kennen. Hij was een gast op de camping waar ze werkte. ,,Ik zie hem nog voor me in zijn wielrenkleding en zijn gebruinde gespierde kuiten. Ik wilde echter dat jaar voor mezelf en liet hem liggen. Hij mij niet. We schreven brieven en belden elkaar vanuit de telefooncel. Weer terug in Nederland hield onze verkering stand.” Het stel trouwde drieënhalf jaar later in 1998 en woonde in ‘t Goy. Zij verhuisden in 2014 naar het Mos in Houten.

Ik had hogerop kunnen komen en meer geld kunnen verdienen, maar ik vind het belangrijker te doen wat ik leuk vind.

VRIJHEID Vlak voor haar dertigste kreeg Christie haar eerste zoon en twee jaar later haar tweede zoon. De derde zoon liet op zich wachten. Daarom besloot ze het hogerop te zoeken en kreeg een jaarcontract bij EAGE in Houten. ,,Ik werd dat jaar zwanger, waardoor ondanks goede beoordelingen mijn contract niet werd verlengd. Ik besloot mezelf freelance als interim eventmanager aan te bieden en startte mijn eigen bedrijf Building on Events. Daarmee werkte ik op verschillende plekken en zou misschien ergens blijven. Ik heb die vrijheid echter nooit meer losgelaten. Ik had hogerop kunnen komen en meer geld kunnen verdienen, maar ik vind het belangrijker te doen wat ik leuk vind. Dan voelt het minder als werk en geeft het energie.”

VOORFIETSER Corona zette het werk en sociale leven van Christie stil. ,,Zeven buitenlandse events en een interim klus voor een agrarische uitgeverij, waarvoor ik met de voeten in de klei een evenement zou organiseren, vielen weg. Na een paar dagen in zak en as, schakelde ik over op online events. De eerste was eind april 2020. Kort daarna vroeg Jacoline Peek, collega eventmanager me of ik voorfietser wilden worden voor FvmE in de Kromme Rijnstreek. Ze was op de hoogte van mijn interesse in voeding, maaltijden en fietsen.” Christies opdracht was om de lokale ondernemers binnen de gemeentes Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede op de kaart te zetten. ,,Ik zoek hen op, leer ze kennen en zet ze op de kaart met meer informatie over henzelf, hun producten en openingstijden.” De kaart is te vinden op de landelijke site van FvmE https://fietsenvoormijneten.nl/regio/kromme-rijnstreek/ Christie beheert dat gedeelte van de site.

BEHEERDER Daarnaast beheert ze de facebookpagina Fietsen voor m’n eten - Kromme Rijnstreek. ,,Iedere vrijdag pluis ik een stukje regio uit en schrijf later op de dag over mijn belevenissen. Ik bezocht eens de molen in Werkhoven en ontdekte onderweg alpaca’s en een trampoline. Dat maakt een fietsrondje voor gezinnen interessant.” Christie neemt deze vrijwillige bezigheid zo serieus dat zij een commerciële uitzending liet maken voor RTL4 en RTLZ, waarin ze tevens haar bedrijf promootte. Het lukte haar om de helft van de kosten van die uitzending via sponsors terug te verdienen. Bij sponsoring van €25,- bood ze als dank een fietstocht aan. ,,Tijdens die rondjes ontstaan bijzondere gesprekken.”

ONTDEKKINGEN Dit fietsen hielp Christie haar tijd nuttig te besteden. ,,Het levert mooie contacten en ontspanning op. Ik ontdekte een aspergeteler, een visvijver, automaten waar eieren te koop zijn en mooie kastelen en forten. Waar ik altijd druk en internationaal onderweg was, vind ik nu parels dicht bij huis. Een van de bijzonderste ontmoetingen is die met Simone Achterberg van Goys Genieten. Zij wil van ’t Goy de achtertuin van Houten maken. Het liefst wordt het een Blue Zone; een gebied waar mensen door een gezonde manier van leven langer leven.” Wat minder leuk is aan FvmE is de afhankelijkheid van het weer. Christie voelt zich verplicht iedere vrijdag te fietsen, want volgers verwachten wekelijks een update. ,,Ik krijg weleens onverwacht een regenbui op mijn kop met de bijbehorende kou. Voor de rest geniet ik volop van FvmE.”

Ik had hogerop kunnen komen en meer geld kunnen verdienen, maar ik vind het belangrijker te doen wat ik leuk vind.

IDEEEN Christie wil thema-fietstochten organiseren, zoals een appeltaarttocht. Dan bezoekt de groep een appelteler die meer vertelt over appels. Op een volgend adres gaat het over noten en weer verderop over kruiden om te eindigen bij Goys Genieten waar men een appeltaart bakt of een tasje meeneemt om thuis aan de slag te gaan. In de winter denkt ze aan een snertfietstocht. Daarnaast wil ze inspiratiewandelingen organiseren met voedingscoaches over thema’s als gezonde snacks voor kinderen. Deze eindigen op een locatie met kraampjes, waar deelnemers direct spullen kunnen kopen. ,,Ik had hogerop kunnen komen en meer geld kunnen verdienen, maar ik vind het belangrijker te doen wat ik leuk vind. 

SUPERMARKT Christies ouders woonden in een hobbyboerderijtje en kochten hun melk bij de boer. Zelf bestelde ze jarenlang het eten bij de supermarkt en at het gezin iedere week broccoli en boontjes. ,,Ik was me lange tijd niet erg bewust van de herkomst van voedsel tot ik met de seizoenen mee wilde gaan. Ik ben geen idealist en koop nog steeds veel boodschappen bij de supermarkt, want veel groente blijft maar twee dagen vers. Ik heb geen tijd om drie keer in de week te fietsen voor verse groente. Melk koop ik sowieso in de supermarkt, want ik vind melk van de boer niet lekker. Wel haal ik nootjes, kaas en borrelhapjes bij landwinkels. Het is duurder en exclusiever, maar we genieten er extra van sinds we minder uit eten. Daarbij vertel ik graag waar alles vandaan komt en ga zo bewust mogelijk om met voedsel.”

VERLEDEN Christies ouders verbouwden zelf groente en hadden veel dieren. ,,Het was een beestenboel. Het maakte van mij een buitenkind. Mijn vriendinnen en ik crosten door het maisveld of sprongen slootje. Alleen op zondag droeg ik een jurk. We werkten altijd mee in de tuin. Als we zaterdagmiddag klaar waren, gingen we in bad en bakten ’s avonds iets voor zondag. Mijn zus zegt over vroeger dat we altijd moesten helpen, waar ik zeg dat we mochten helpen. Het verschil tussen moeten en mogen ligt in het feit of je iets leuk vindt of niet. Zo eindigen we met een waarde die Christie tot op de dag van vandaag uitleeft.

door Irene van Valen

Meer portretten in deze serie: 

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Martine Broekema – jongerenwerker bij Enter

Udo Delfgou – voorzitter voetbalvereniging

Fatima Bouyaziden – wandelcoach van vrouwen

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Eddie Heerings – Loop door Houten

Jetske Goudswaard – Extinction Rebellion

advertentie
advertentie