Udo Delfgou zet er graag zijn schouders onder om SV Houten sterker te maken
Udo Delfgou zet er graag zijn schouders onder om SV Houten sterker te maken Irene van Valen
Houten zijn we samen

Udo Delfgou: ,,SV Houten staat voor uitdagingen.”

28 december 2021 om 11:24 Mensen

HOUTEN Door zijn kinderen werd hij betrokken bij de club waar hij als jongere voetbalde, SV Houten. Nu mag hij zich voorzitter van diezelfde club noemen. SV Houten krijgt te maken met grote uitdagingen, maar Udo Delfgou heeft er vertrouwen in. Hij gelooft in zijn team en vertelt daar met trots meer over.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Komende week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Udo Delfgou, eerder geplaatst op 13 februari 2021.

Udo is vader van een dochter van 20 en twee zoons van 18. Hoewel hij zelf niet meer voetbalde, kregen zijn kinderen de gekte voor voetbal wel mee. ,,De jongens begonnen bij de blauwe mini’s, de allerkleinsten. Dat is veertien jaar geleden. Mijn dochter is later gaan voetballen. Door hen ben ik weer betrokken bij de club en werd in 2007 teamleider.” Na het vertrek van zijn voorganger, besloot Udo, samen met vriend en mede voetbalvader Marc Borlee bestuurslid te worden. Marc speelde zelf op hoog niveau voetbal. ,,Juist omdat wij niet hetzelfde zijn, maar elkaar aanvullen, kunnen we goed samenwerken. Ik werd voorzitter en ben dat nu twee jaar.  Waar Marc zich vooral inzet op het inhoudelijk technische gedeelte van voetbal, houd ik me op bestuurlijk niveau bezig met andere onderwerpen.”

Met dit team durf ik de onzekere tijden aan, want we vullen elkaar aan

VERPLAATSING SV Houten staat voor spannende tijden door de Ruimtelijke Koers. Het lijkt er op dat de club plaats moet maken voor bebouwing terwijl zij het liefst blijven zitten waar ze al 35 jaar lang hun vaste plek hebben. ,,Als we toch weg moeten, dan blijven we graag in Houten noordwest. Eventueel verplaatsen we meer richting Jongerius of naar Hof van Wulven, waar ook tennisvereniging De Doordraaiers ligt.” Na onderzoek bleek dat Houten te weinig voetbalvelden telt. Bij een verplaatsing kan SV Houten dat gemis direct meenemen door meer velden aan te leggen. Zij zijn graag deel van de oplossing. Tot die tijd hoopt Udo dat het mogelijk wordt om het huidige hoofdveld, dat op is, te voorzien van verlichting en kunstgras. Als dat gebeurd is er direct voor een derde meer trainingscapaciteit aan velden beschikbaar. Al zou de club verplaatsen dan blijft het de investering waard. De verhuizing is niet binnen vijf tot zeven jaar en de verlichting, omheiningen en een gedeelte van de ondergrond van het kunstgras kunnen mee verhuizen. ,,Ik strijd tegen het idee om nu niets te doen aan vernieuwing, vanwege de plannen van de Ruimtelijke Koers. Dit kostenpotje moet maar even, anders staan we als club letterlijk in de kou.” Udo heeft er vertrouwen in dat de huidige clubbestuur op zijn plek is. ,,Binnen het bestuur vond verjonging plaats wat in combinatie met leden die hier al langer werken goed gaat. Met dit team durf ik de onzekere tijden aan, want we vullen elkaar aan.”

GEMIS ,,Wij zien onszelf als dé Houtense club met kwaliteiten tot op landelijk niveau. Ieder van ons draagt het blauwe SV Houten DNA”, zegt Udo, doelend op het feit dat ieder lid, sommigen al generaties lang, trots is om bij deze club te horen. ,,Onze jeugdopleiding staat. We hebben goede spelers, trainers en vrijwilligers die met hart voor de zaak werken. Op clubavonden is de kantine ram en ram vol. Dat bewijst dat het sportief sociale aspect belangrijk is. Dat wordt door corona zo gemist wordt, vooral voor trainers en senioren. Zij mogen niet trainen en missen daarom de ontmoeting en het zien hoe het elkaar vergaat. De sfeer en ontmoeting zijn weg.” SV Houten volgt de richtlijnen van het RIVM. De jeugd mag trainen en onderlinge wedstrijden spelen, maar er is geen competitie.

FINANCIEN Corona houdt de club nu twee seizoenen in zijn greep. Het stopte de competitie in het voorjaar van 2020 abrupt. ,,We stonden toen bovenaan en wilden naar een hoger niveau. Tussendoor mochten we tijdelijk weer spelen tot de volgende lockdown.” Op financieel vlak valt de helft van de inkomsten weg. De grootste inkomstenbronnen en gelijk in opbrengst, zijn de contributie en inkomsten uit de kantine. Nu de kantine gesloten is valt de helft aan inkomsten weg. ,,Dankzij goed bestuur en het feit dat wij een gezonde club zijn, redden we het wel. Het bestuur moet echter zware besluiten nemen. Trainers hebben een deel van de vergoeding niet ontvangen. De gemeente, waarvan het sportpark wordt gehuurd, en leveranciers worden gevraagd naar mogelijkheden rondom betalingen. Van leden vraagt de club nog steeds de contributie, wat de meesten begrijpen. ,,Hoewel we het graag anders willen, loodsen we de club er wel doorheen.”

BEDRIJFECONOMIE Udo wilde eigenlijk dierenarts worden. Hij koos echter het verkeerde vakkenpakket, met economie en wiskunde, want statistieken en data passen hem. Hij koos daarom voor een opleiding bedrijfseconomie aan het HBO. ,,Cijfers waren altijd de rode draad in mijn werk.” Udo is directeur bij InRetail Zeist, een brancheorganisatie voor non-food retail, zoals winkels en bedrijven in de mode, sport en tuincentra. Hij behartigt hun belangen en steunt en adviseert ondernemers van starten tot stoppen. Udo werkt er zeventien jaar. ,,Mode en retail trok me altijd. Het werk geeft me energie en is nooit saai. Het is een dynamische sector, met steeds nieuwe collecties, veranderingen in consumentengedrag en manieren van verkopen, zoals je nu ziet. Winkels gaan van fysiek verkopen naar webshops en bezorgen.” Ondernemers zaten in zak en as en zochten na de ergste emoties naar oplossingen om klanten toch te bereiken. Wat Udo bewondert is de ontstane samenwerking van horeca en retail. ,,Kijk naar een restaurant die zijn bezorgers overdag inzet om een modeketen te helpen met de bezorging van producten. Of kijk naar windowshopping: men bestelt aan de hand van een QRcode datgene wat in de etalage zichtbaar is.”

Ik hou van hun mentaliteit van de schouders er onder

WIELRENNEN In alle drukte van zijn werk en als voorzitter van SV Houten vindt Udo rust in wielrennen en af en toe een rondje golf. Eerdere hobby’s als voetbal en tennis zitten er door een een herniaoperatie op zijn 27e helaas niet meer in. Met mooi weer fietst hij zo’n twee keer in de week en anders binnen. ,,Ik ben echter graag buiten en fiets met een club vrienden of alleen om mijn hoofd leeg te maken. Op zondagen rijd ik zo’n 50 tot 100 kilometer. Door de weeks hangt het af van de zonsondergang. In maart fiets ik minder ver dan in de zomer.” Udo vindt veel inspiratie uit zijn contacten met vrienden die dicht om hem heen staan. Zij zijn er voor elkaar, ook als elkaars klankbord. ,,Het zijn belangrijke relaties voor mij, omdat ik bij ieder van hen iets vindt dat de ander of ik niet hebben. Wat me echter op valt is dat bijna al mijn vrienden ondernemers zijn. Het fascineert mij om te zien dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor alles. Ik hou van hun mentaliteit van de schouders er onder. Dat aanpakken en voor kansen gaan is een mentaliteit die me omringt en hoe ik ook zelf ben. Ik zie zelfs dat mijn zoons ondernemers willen worden.”

VERLEDEN Udo werd in 1970 geboren in Utrecht. Op zijn vijftiende, in1986, verhuisden zijn ouders naar Houten. ,,De Hoeves was toen onderdeel van de nieuwbouw in Houten-Noord en trok jongen gezinnen aan.” Nu woont Udo met veel plezier in het Oude Dorp. ,,Ons huis staat op een goede plek. De sfeer hier is lekker. Houten is geen dorp en geen stad en toch van allebei wat. Hier bouwden wij ons sociale leven op, net als onze kinderen dat doen en daarmee is Houten ons leven. Ik heb het hier prima naar mijn zin door mijn werk en privé. Ik zie me hier wel oud worden. Ik zit goed”, besluit Udo.

Irene van Valen

Meer portretten in deze serie:

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Martine Broekema – jongerenwerker bij Enter

Christie de Vrij – Fietsen voor mijn eten

Fatima Bouyaziden – wandelcoach van vrouwen

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Eddie Heerings – Loop door Houten

Jetske Goudswaard – Extinction Rebellion

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie