Echtpaar de Ruiter - Sulzie vereerd met een bezoek van burgemeester Isabella
Echtpaar de Ruiter - Sulzie vereerd met een bezoek van burgemeester Isabella Irene van Valen

Houtens echtpaar Nol en Nel de Ruiter - Sulzie is zestig jaar getrouwd: ,,Het was een leuke tijd”

22 november 2021 om 15:28 Overig

HOUTEN Op hun 60-jarige trouwdag feliciteerde burgemeester Gilbert Isabella echtpaar Nol en Nel de Ruiter – Sulzie. ,,Wat een bijzondere mijlpaal”, zei Isabella en overhandigde een cadeau namens de gemeente. Nol en Nel zijn geen onbekenden in Houten. Nol was voetballer, trainer en bondscoach. Nel was eigenares van Vivant, dat nu Primera is.

Irene van Valen

Isabella bewonderde de foto’s aan de muur: ,,Volgens mij kijk ik naar de hele familiegeschiedenis.” Foto’s van grootouders, ouders en andere gezinsleden werden besproken. Het verhaal van Nols vader die op 70 meter hoogte onderdook in de Domtoren was bijzonder. Nol vertelde: ,,Hij dook in de laatste weken van de oorlog onder om transport naar een werkkamp in Duitsland te voorkomen. Ik herinner me nog hoe ik met mijn moeder eten bracht bij een kleine deur onderin de toren. Mijn vader nam altijd gehaast het pannetje aan en schoot weer weg. Ik beklom de toren een aantal keer met mijn vader als gids.” Nel vertelde dat Nol zich best wel zorgen kan maken over wat er gebeurd met de foto’s als hij er niet meer is. Daarop bood Isabella de oplossing: ,,Geef ze aan het archief. Zij zijn heel blij met foto’s als deze.”

TROUWEN Zowel Nol als Nel werden in Utrecht geboren. Zij leerden elkaar kennen op school. Het was Nols vader die met een vooruitziende blik een versje schreef voor Nol. Deze schreef hij in Nels poëziealbum. Zij trouwden, 21 en 20 jaar oud, op 21 november 1961. ,,Wat meespeelde in de keus om te trouwen was een uitspraak van mijn trainer”, zei Nol. ,,Hij zie dat ik moest trouwen, want dan zou ik rustiger worden. Het werkte.”

Ik schopte het tot het eerste elftal tot mijn trainer me aanraadde om zelf trainer te worden.

VOETBAL In eerste instantie werkte Nol in een textielbedrijf in de Potterstraat in Utrecht. ,,Wij verkochten de eerste spijkerbroek in Utrecht. Ik had in die handel moeten blijven, dat was lucratief.” Waarop Nel antwoordden: ,,Je koos met plezier voor voetbal en bereikte daar iets moois.” Het is duidelijk dat Nol zijn hart volgde in zijn keus. Al vroeg het veel van het echtpaar; zij verhuisden meerdere keren voor verschillende clubs. Hoogtepunten in zijn carrière waren de eerste beker voor FC Utrecht in 1985 en zijn functie als assistent bondscoach naast Rinus Michels tijdens het EK in 1988. Zelf startte hij al jong met voetbal en speelde achtereenvolgens in de drie Utrechtse clubs. ,,Ik schopte het tot het eerste elftal tot mijn trainer me aanraadde om zelf trainer te worden.”

ZEKERHEID Omdat Nol werkte met jaarcontracten voelde het paar zich niet zo zeker van een vast inkomen. Daarom besloot Nel een eigen tabakszaak te starten in Oog en Al in Utrecht. ,,Je kunt er inderdaad maar zo uitgeknikkerd worden”, beaamde Isabella met begrip voor de keus van Nel. ,,We stonden er beide achter dat ik een zaak opende. Al was het soms erg druk, zeker met jonge kinderen”, zei Nel. Het paar kreeg twee dochters. ,,Onze dochter Wendy trad in mijn voetsporen en werd voetbalvrouw door te trouwen met Foeke Booy. Daarnaast vond zij net als ik werk als secretaresse voor een advocaat.”

DRUKTE Toen Nol in ’s Hertogenbosch hoofdtrainer werd, stopte Nel met de zaak. Het werd teveel. Tot ze na tien jaar het aanbod kreeg om in Houten een tabakszaak van Vivant te openen in het nog nieuwe centrum van Houten in 1984. Ze nam die aan. Omdat Nol hoofdtrainer werd bij F.C.Utrecht besloot het paar van Veenendaal naar Houten te verhuizen. Na nog eens drie keer in Houten te zijn verhuisd, wonen zij nu dertien jaar met veel plezier in een appartement in het centrum. Dat plezier heeft onder andere te maken met het feit dat alle voorzieningen zo dichtbij zijn. In de zomermaanden zijn zij vaak in Loosdrecht in hun chalet. 

TEVREDEN Nol was tot 1997 actief in de voetbal en Nel verkocht haar zaak. Het was tijd te genieten van het pensioen en de vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen die zij hebben. ,,Onze kleinkinderen hebben allemaal gestudeerd en doen het allemaal goed”, zei Nel. ,,Ze zijn gek met ons. Als wij vragen om hulp bij onderhoud van de tuin of in het chalet, kunnen wij altijd op hen rekenen”, vulde Nol aan. Het paar kijkt voldaan terug op 60 jaar samenzijn. ,,Het was een leuke tijd. Vooral onze vakanties naar Spanje, waarbij we samen met vrienden en achter elkaar in de auto op weg waren, was erg leuk.” Daarnaast genieten zij van hun chalet. Het gemis van een balkon en tuin bij het appartement, wordt goedgemaakt in Loosdrecht; het gemis aan sociale contacten in Loosdrecht wordt in Houten goed gemaakt. ,,We hopen zo lang mogelijk van beide plekken te kunnen genieten”, zei Nol. 

Wat blijft is een lunch met de kleinkinderen ter ere van dit huwelijksjubileum en een feest, dat door de huidige maatregelen niet door kon gaan op 21 november. ,,Dat halen we gewoon later in”, zei Nel.

advertentie
advertentie