Locoburgemeester Kees van Dalen feliciteert het echtpaar De Groot met hun 60 jarige bruiloft.
Locoburgemeester Kees van Dalen feliciteert het echtpaar De Groot met hun 60 jarige bruiloft. Annette Stolk-de Vries

Diamanten bruidspaar De Groot - Schakel

18 oktober 2021 om 15:43 Mensen

HOUTEN Maandag 18 oktober was het precies zestig jaar geleden dat Arie en Francina de Groot-Schakel met elkaar in het huwelijksbootje traden. Alle reden voor locoburgemeester Kees van Dalen het diamanten bruidspaar te bezoeken en hen namens de gemeente een prachtig schilderij te overhandigen.

Annette Stolk – de Vries

Zestien jaar oud waren Arie en Francina toen ze elkaar voor het eerste ontmoetten. ,,Dat was op de ‘Meidenmarkt’ nabij de kerk en pastorie in Giesen-Nieuwkerk,” vertelt Arie lachend. Arie werkte destijds in een bakkerij in Den Dolder. ,,Daardoor kon ik Francina alleen maar in het weekeinde zien wat natuurlijk niet fijn was. Uiteindelijk kon Francina echter aan de slag als dienstmeisje bij een deftige dame in Bilthoven, waardoor het mogelijk werd elkaar ook door de week te ontmoeten. 

HOUTEN KEET Eind jaren vijftig, begin jaren zestig was de woningnood vergelijkbaar met nu. Het was lastig om aan betaalbare woonruimte te komen. Arie: ,,Een beetje woning kostte al gauw 25 gulden per week aan huur, ik verdiende in die tijd 50 gulden per week, dus dat ging helemaal niet. Via zijn baas kon bakkersknecht de Groot echter een houten keet gaan bewonen. De keet was gelegen in de bossen van Bosch & Duin en slechts vier bij zes meter groot. Op 18 oktober 1961 gaven Arie en Francina elkaar het ja-woord in het gemeentehuis van Arkel en op 16 november van dat jaar verhuisden ze naar de houten keet. 

GEZINSUITBREIDING Gelukkig waren enkele broers van Arie bouwvakker. Zij gingen gelijk aan de slag en door de jaren heen werd er steeds iets meer bijgebouwd. Dat was ook nodig, want spoedig werden er drie kinderen geboren. Dochter Ineke in maart 1962, dochter Elly volgde in april 1963 en tot slot zoon Arie jr. in februari 1965. Arie en Francina bewaren dierbare herinneringen aan die tijd, al was het niet altijd even makkelijk. In de strenge winter van 1963 hadden ze bijvoorbeeld drie maanden lang geen stromend water, omdat de waterleiding bevroren was. 

Als kostwinner was Arie inmiddels werkzaam in een reuk, en smaakstoffenfabriek (Polak Frutal Works) in Amersfoort. Door het jarenlang volgen van avondcursussen heeft hij zich weten op te werken tot bedrijfstechnicus. Francina zorgde al die jaren voor de kinderen. Door het vele overwerken van haar man was ze vaak alleen thuis, maar bang in haar huisje in de bossen is ze nooit geweest. 

HOUTEN Eind november 2000 is echtpaar De Groot in Houten komen wonen. Noodgedwongen moesten zij hun huis in Bosch en Duin verlaten. Vooral Francina had hier moeite mee, zij had er veertig jaar lang met veel plezier gewoond. Toch vonden Francina en Arie ook in Houten snel hun weg. Arie deed jarenlang veel vrijwilligerswerk in het Halta Huis. Tot zijn 75ste reed hij iedere woensdagmiddag de bus waarmee met bewoners allerlei uitstapjes werden gemaakt. Ook verzorgde hij voor enkele bewoners de belastingaangifte en ging hij uit wandelen met bewoners, iets wat Francina ook lang heeft gedaan. Vooral op donderdagen mocht zij graag een bezoekje brengen aan de markt. 

NOSTALGIE Naast hun drie kinderen hebben Arie en Francina nog vier kleinkinderen en één achterkleinkind. Trots worden ze op foto’s in de woonkamer aangewezen. Maandagmiddag stond met de familie een bezoek aan de midgetgolfbaan in Bilthoven op het programma. Dat deden ze vroeger ook vaak met de kinderen: ,,pure nostalgie’’. 

advertentie
advertentie