Hans Albrecht gedecoreerd als lid Orde Oranje Nassau
Hans Albrecht gedecoreerd als lid Orde Oranje Nassau DANIEL KROLL FOTOGRAFIE
vrijwilliger in beeld

Hans Albrecht: ,,Ik kan niet tegen bloed

4 mei 2021 om 13:28 Mensen

Naam: Hans Albrecht

Leeftijd: 74 jaar

Woonplaats: Houten

In het dagelijks leven: pensionado

Vrijwilliger: 1994-heden penningmeester/ledenenadministrateur Koninklijke EHBO vereniging Houten

2010-heden: diverse vrijwillige functies (o.a. financieel administrateur, penningmeester a.i. en chauffeur) Stichting Veteraan Autobussen

Hij heeft zich grondig voorbereid, -de tafel ligt vol met naslagwerk- en zit al te wachten om te vertellen over al de vrijwillige taken en functies die Hans Albrecht in zijn carrière heeft vervuld. Afgelopen week ontving hij voor zijn inzet voor de Koninklijke EHBO vereniging én bij Stichting Veteraan Autobussen, een decoratie als lid in de Orde van Oranje Nassau van burgemeester Isabella.

Om voor een lintje in aanmerking te kunnen komen moeten meerdere instanties een voordracht doen. In het geval van Hans Albrecht zijn dat zowel Koninklijke EHBO Houten, als Stichting Veteraan Autobussen geweest. ,,EHBO doe je eigenlijk voor een ander hè? Het zijn ook vooral dames die zich aanmelden voor een cursus. Als zij kinderen krijgen kunnen ze eerste hulp verlenen als er iets met ze gebeurd”.

In de hoek van de kamer liggen ter illustratie verschillende ledenmaten met de meest afschuwelijke verwondingen. Hans toont wat elke wond betekent qua behandeling en demonstreert ook nog een AED apparaat. ,,Inmiddels hangen er -dankzij de inzet van Stichting Veilig Houten- bijna in elke wijk AED’s, maar toen dat nog niet het geval was, ben ik hier ook nog mee bezig geweest.”

Opgewekt stapt hij over naar zijn andere, zo mogelijk nog grotere passie, Stichting Veteraan autobussen (SVA). Deze stichting verzamelt en restaureert oude autobussen en streeft ernaar een rijdend museum te zijn. De verzameling oude bussen is mobiel industrieel erfgoed. Dat houdt in dat materiele instrumenten uit de maatschappij, die uit hun functie ontheven zijn worden bewaard om een tijdsbeeld te schetsen. Om dit (mede) te bekostigen worden de bussen en chauffeurs verhuurd voor evenementen.

,,Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in bussen en het rijden op de bus. Daarom ben ik al vanaf 1978 vrijwilliger bij deze club. Vorig jaar heeft de Stichting Veteraan Autobussen haar 50 jarig jubileum gevierd in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De plek waar vroeger ook veel bussen zijn gebouwd. Dat was heel bijzonder om mee te maken.

Het kost veel tijd, echt wel 28 tot 30 uur per week, maar ik kan dit prima combineren, want ik woon alleen. Maar ik kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden, je krijgt er zoveel voor terug!

door Rina Knopper

advertentie
advertentie