(vlnr) Arja van de Ruitenbeek, Wilma Bongers en Annekee Bosveld
(vlnr) Arja van de Ruitenbeek, Wilma Bongers en Annekee Bosveld Claudia Verbree

Leefbaarheid als gezamenlijk thema, Woonin, gemeente Houten en ‘van Houten&co’ slaan de handen ineen

22 november 2023 om 11:41 Maatschappelijk

HOUTEN Houten scoort een acht als het gaat over leefbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek onder 18.000 leden van het burenplatform Nextdoor. De belangrijkste conclusie uit het landelijke onderzoek is dat we afgelopen jaar minder gelukkig zijn geworden in onze buurten dan daarvoor. Houten is één van de uitzonderingen daarop. Leefbaarheid is een belangrijk thema binnen onze gemeente. Woonin, gemeente Houten en ‘van Houten&co’ slaan de handen ineen als het gaat om je prettig voelen in je wijk of buurt. 

Leefbaarheid is een breed begrip. Het gaat over de mate waarin een buurt of wijk aantrekkelijk is om in te wonen en leven. En dat is voor iedereen anders. ,,Alles begint met compassie voor elkaar”, vertelt Annekee Bosveld. In haar functie als Opbouwmedewerker bij ‘van Houten&co’ helpt en adviseert ze bewoners en verbindt ze mensen en initiatieven met elkaar. ,,Kwetsbaarheid lijkt tegenwoordig wel een vies woord. Alles moet er gelikt uitzien. Laten we alsjeblieft wat meer ons ‘gewone’ gezicht laten zien. We kijken liever naar de kracht van mensen en waar ze energie van krijgen.”

GEDAG ZEGGEN

Arja van de Ruitenbeek is tevens Opbouwwerker en collega van Annekee. Vanuit haar functie speelt ze een rol in ‘Welkome Wijk’. Bij dit project draait het om het doorbreken van het taboe wat rust op psychische problemen.. ,,Iedereen loopt weleens tegen problemen aan. Denk aan het overlijden van een dierbare, een burn-out of ziekte.” De signaleringsfunctie van buren is dan belangrijk. ,,Tijd is een ding, iedereen is druk, maar begin eens met gedag zeggen tegen elkaar.” Annekee: ,,Het is helemaal niet erg als het even niet zo lekker loopt. En hoe fijn is het dan als je buren je steunen.”

,,Een beetje meer naar elkaar omkijken is noodzakelijk. Laten we wat meer voor elkaar klaarstaan”, vult Wilma Bongers aan. Vanuit haar rol als Coördinator Sociaal Domein bij Woonin adviseert ze huurders direct bij het betrekken van een woning kennis te maken met de buren. ,, Het kan zoveel meer woongenot opleveren.”

COMMUNITYBUILDING

Eén van de heipalen van Woonin is Betere Buurten. ,,Dit bereiken we door ondere andere de gemeenschappen in buurten te versterken; communitybuilding. We proberen bewoners vaker bij elkaar te krijgen. Dat kan vooraf zijn, bijvoorbeeld door het organiseren van ontmoetingsmomenten voor bewoners van een nieuwbouwcomplex. Bijvoorbeeld inmeetdagen met een gezamenlijke kick-off. Bij de oplevering van het complex aan het Eikenhout hebben we een stamppotavond georganiseerd, zodat toekomstige bewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.” Het complex aan de Molen/Pelmolen is een ‘gemengd wonen’ initiatief voor zogenoemde dragers en vragers. ,,Een mooie oplossing waarbij dragers de vragers ondersteunen. Ook hier wordt veel aandacht besteed aan korte ontmoetingsmomentjes. Dat maakt een community hecht.”

De wachtlijst voor het verkrijgen van een sociale huurwoning in Houten is lang. ,,Dat realiseren we ons”, vertelt Wilma. ,,Er zijn in verhouding minder sociale huurwoningen in onze gemeente ten opzichte van omliggende plaatsen.” Bovendien heeft Woonin te maken met het huisvesten van bijzondere doelgroepen’ zoals maatschappelijke Opvang, begeleid Wonen), het huisvesten van statushouders en mensen met urgentie. Wilma: ,,De doorstroming kan beter. Soms blijven mensen te lang zitten in een eengezinshuurwoning, terwijl kinderen al uit huis zijn en het huis en de tuin eigenlijk te groot zijn geworden.” Daar zijn regelingen daarvoor, zoals ‘Van Groot naar Beter’ waarbij je voorrang krijgt kleiner en comfortabeler wilt gaan wonen. Ook kan je bezoek krijgen van een wooncaoch, die samen de mogelijkheden onderzoekt als je misschien wilt verhuizen.

LIEF EN LEED

Eén reden om niet te verhuizen is soms de buurt. Als je een fijne plek hebt gevonden, kan het lastig zijn ergens opnieuw te settelen. Soms komen er ook comfortabele appartementen vrij in je eigen buurt. Als je die kans benut, kun je je bestaande contacten behouden. ,,We adviseren om dit wel op tijd te doen. Als je midden 60 bent heb je meer energie en tijd om je ergens opnieuw thuis te voelen”, zegt Christine van Bemmel. Zij is beleidsmedewerker Samenleving bij gemeente Houten. ,,Naoberschap staat op de agenda. Dit is een Twents begrip waarbij omkijken naar elkaar centraal staat.”

Gemeente Houten, Woonin en ‘van Houten&co’ introduceerden afgelopen jaar gezamenlijk het project ‘Lief- en Leedstraten’ in Houten, dat probeert dit noaberschap te vergroten. Deelnemende straten krijgen de beschikking over een Lief & Leedpotje. Eén of meerdere gangmakers uit de straat beheren dit potje wat jaarlijks wordt gevuld met een bedrag van € 150 per straat. Hieruit wordt iets aardigs voor buren betaald bij vrolijke of verdrietige gebeurtenissen, zoals een bloemetje of een kaart voor iemand die ziek is of is geslaagd. Als gangmaker ben je de aanjager in jouw straat. Je gaat bij alle woningen langs om je voor te stellen en een kaartje achter te laten. Zo hoor je wat er speelt en kun je bewoners helpen. Een aantal keer per jaar is er een gangmakerscafé voor inspiratie en kennismaking en andere gangmakers. Annekee is aanspreekpunt voor dit project: ,,Inmiddels zien we dat er al zo’n 20 straten zijn aangehaakt. De resultaten zijn positief. Er is meer saamhorigheid in de straten en er wordt meer naar elkaar omgekeken.”

PREVENTIE

,,Leefbaarheid in de buurt is een thema van ons allemaal”, vult Christine aan. ,,De gemeente zet in op preventie. Gaat het niet goed met je? Of met één van je buren, dan kun je contact opnemen. We proberen te voorkomen dat mensen uiteindelijk eenzaam of verwaarloosd raken of zelfs op straat komen te staan. Actieve buurtinitiatieven, zoals de Wakkere Akker, spelen een verbindende rol tussen buren onderling en dat juichen we toe.” Ze benadrukt dat in Houten de lijnen kort zijn. ,,De meeste zorg- en welzijnsprofessionals kennen elkaar. We hebben vaste gezichten, zoals onze jeugdwerkers.”

Heb je ondersteuning nodig bij aanpassingen in de openbare ruimte, het ontdekken van financiële mogelijkheden of heb je ondersteuning nodig in het vinden van de juiste weg?  Mail dan naar onsfonds@houten.nl. De gemeente Houten komt in januari 2024 met een nieuwe subsidieregeling om inwoners nog beter te kunnen ondersteunen met het vormgeven van hun ideeën.

Wil je ondersteuning met het opzetten van een initiatief of ambassadeur worden voor een lief- en leedstraat? Of een gesprek met een wooncoach? Neem dan contact op met opbouwwerk van ‘van Houten&co’ door te mailen naar info@vanhoutenenco.nl of te bellen met 030-7001500.

advertentie
advertentie