Stichting Houten Geeft pakt cadeaus in en sorteert de eerste cadeaus.
Stichting Houten Geeft pakt cadeaus in en sorteert de eerste cadeaus. Irene van Valen

Stichting ‘Houten Geeft’: ,,Voor ieder kind een kado van Sinterklaas”

16 november 2023 om 19:01 Maatschappelijk Tips van de redactie

HOUTEN Voor de tweede keer organiseert Stichting ‘Houten Geeft’ een Sinterklaasactie voor kinderen uit mindervermogende gezinnen. In hun ogen verdient ieder kind een cadeau van Sinterklaas. ,,Hoe leuk is het dat ook zij op school kunnen zeggen dat zij iets kregen van Sinterklaas?”, stelt Ellen van Ravenswaaij. Samen met Eric Pothoven is zij bestuurslid van de stichting.


door Irene van Valen

‘Houten Geeft’ zamelt geld in voor nieuwe cadeaus. ,,Natuurlijk is het goed om speelgoed te recyclen, maar wij gunnen kinderen iets nieuws”, legt Eric uit. De stichting ondersteunt gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd die anoniem in aanmerking komen voor een cadeau. Daarin werken zij samen met de voedselbank en SchuldHulpMaatje. ,,Dit jaar krijgen we wel voornamen. Die schrijven we op de cadeaus, waardoor we die persoonlijker maken”, vertelt Eric. ,,De cadeaus geven we in zakken af bij de voedselbank en SchuldHulpMaatje waar de gezinnen ze ophalen. Als zij het leuk vinden, brengt vrijwilliger Pietje Pablo de cadeaus bij de kinderen thuis.”

VERLANGLIJST

Vooraf krijgen de ouders een brief waarin de spelregels van deze actie beschreven worden, zoals het bedrag dat een cadeau mag kosten en dat de kinderen meerdere cadeaus mogen benoemen op volgorde van voorkeur. De kinderen op hun beurt krijgen een verlanglijst waarop zij hun wensen kunnen aangeven. Zij mogen daar plaatjes uit folders bij plakken ter verduidelijking. ,,Wij kunnen niet garanderen dat een kind het cadeau van hun eerste keus krijgt. Het moet wel voor handen zijn, maar we doen ons best”, stelt Ellen.

Geen enkel kind mag buiten de boot vallen

DONATIES

Zonder sponsors is deze actie niet mogelijk: Wibra heeft cadeaus voor de kinderen bij de kassa liggen. Klanten kunnen die kopen en doneren. Albert Heijn Oude Dorp doneert chocoladeletters en zamelt emballagebonnen in. De HEMA doneert jute zakken en cadeaupapier. The Read Shop Houten Castellum helpt bij de inkoop van cadeaus en Junior Chamber International (JCI) doneert per gezin onder andere een gezelschapsspel. U kunt doneren op rekeningnummer NL04RABO0319168492 t.n.v. Stichting Houten Geeft. Of klik hier.

ACTIES

Naast de jaarlijkse Sinterklaasactie organiseert ‘Houten Geeft’ meerdere activiteiten. Denk aan een Zomeractie, waarbij gezinnen een uitje aangeboden krijgen, zoals een bezoek aan De Wetering, Glow Golf of Ballorig. JCI organiseerde vorig jaar een Oliebollenactie waarbij de opbrengst stond voor acht dozen (voor)leesboeken en tijdens de herfstvakantie schoven kinderen aan bij Herfststukjes in het theater. In alles werkt ‘Houten Geeft’ zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers. Ellen vertelt: ,,We durven verder te denken en mogelijk in de toekomst iets te betekenen bij verjaardagen: denk aan een cadeau geven of zorgen dat een kind een cadeau aan een ander kind kan geven. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om mensen die net niet terug kunnen vallen op de voedselbank, mee te nemen in onze acties, want ook hen gunnen wij een cadeau.

MOTIVATIE

Voor zowel Ellen als Eric is Sinterklaas een belangrijk kinderfeest, waarbij geen enkel kind buiten de boot mag vallen. Door middel van deze stichting gunnen zij alle kinderen de kans om op school te zeggen: ,,Ik kreeg een cadeau van Sinterklaas.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie