Opening editie december met actrice Sylvia Boone en Community Manager Sylvia Groen.
Opening editie december met actrice Sylvia Boone en Community Manager Sylvia Groen. @rk_pho

Future Citizens in Aan de Slinger

22 september 2023 om 11:00 Maatschappelijk

HOUTEN Maandag 23 oktober presenteert theater Aan de Slinger vanaf 19.30 uur wederom de voorstelling Future Citizens Houten in samenwerking met New Dutch Connections. Het bijzondere aan de editie van oktober en december zijn de premières van de verhalen van twee  Houtense oud-deelnemers van 2022: Vlad en Kamran.

 
 ,,Zij deden vorig jaar ieder afzonderlijk mee aan dit project en hebben via Future Citizens beiden een baan gevonden. Nu worden zij vertolkt door een acteur die in een monoloog vertelt hoe hun leven was, waarom ze moesten vluchten en hoe ze uiteindelijk succesvol geïntegreerd zijn, ik ben zo trots op ze!”, aldus Sylvia Groen, trainer en community manager.

Future Citizens is een theaterproject geïnspireerd op het Afrikaanse gezegde ‘de mensen die je ontmoet in een land bepalen jouw toekomst’. Dit is een samenwerking tussen Theater Aan de Slinger en New Dutch Connections (NDC) om de carrièrekansen voor nieuwkomers, man en vrouw, te vergroten en het lokale netwerk om hen heen te inspireren bij hun inburgering.

VERHALEN VAN NIEUWKOMERS

Begeleid door muzikanten vertolkt een acteur verschillende verhalen van nieuwkomers over hoe zij thuiskomen in een nieuw land en daar uiteindelijk succes ervaren. Je wordt voorgesteld aan Houtense nieuwkomers vol ambities en dromen. Het doel is om met Future Citizens de nieuwkomers te verbinden met mensen uit het publiek. Deze avond inspireert met verhalen, muziek, gedichten en de betrokkenheid van gewone mensen in het succes van anderen.
Naast Theater aan de Slinger en NDC zijn ook de gemeente, Van Houten & Co, de taaltafel van Bibliotheek Houten, PMO Houten en diverse lokale ondernemers betrokken.

Deze theatrale meet & greet die lokale werkgevers, nieuwkomers en theaterpubliek samenbrengt, is een must go voor iedereen die werkt met de nieuwe inburgeringswet (sinds 1 januari 2022): vrijwilligers, taalmaatjes, beleidsmakers, politici en in het bijzonder organisaties en bedrijven die streven naar meer inclusie en diversiteit op de werkvloer en die gevluchte talenten een kans willen bieden.

PROFESSIONALS EN ONDERNEMERS GEZOCHT

,,De gemeente Houten heeft nog dat echte ‘ons kent ons’ gevoel, wat ervoor zorgt dat er een gemeenschapsgevoel heerst, zowel tussen inwoners, als tussen Houtenaren en lokale ondernemers. Deze verbinding wil ik graag inzetten om de vluchtelingen die meedoen aan Future Citizens te matchen aan professionals en ze een stapje verder te helpen in hun economische zelfredzaamheid”, zegt Sylvia Groen. ,,We nodigen met name bedrijven en organisaties die diversiteit en inclusie belangrijk vinden, maar ook betrokken burgers uit om naar de voorstellingen te komen. Behalve ontroerend theater zien, kun je tijdens Future Citizens namelijk ook lokale statushouders leren kennen en ze ondersteunen om van Houten hun nieuwe thuis te maken. Dat kan door je netwerk als professional open te stellen, of als buurtbewoner naast een deelnemer te staan in hun zoektocht naar taalstage, stageplek of werkplek.”

VOORBEREIDING DEELNEMERS

Deelnemers krijgen vier trainingen, waarin wordt gewerkt aan hun pitch (in het Nederlands), hun presentatie en vooral hun zelfvertrouwen. Door de deelnemers op een andere manier in het theater te leren kennen, kunnen relevante en professionele verbindingen op een creatieve en ongedwongen manier tot stand komen. 

Tickets zijn verkrijgbaar via www.aandeslinger.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie