Links de hal, rechts het kantoorgebouw van de afgevallen locatie aan de Essenkade
Links de hal, rechts het kantoorgebouw van de afgevallen locatie aan de Essenkade Agnes Corbeij

College Houten komt voor de zomer met nieuwe mogelijke locaties voor tijdelijke huisvesting

25 mei 2023 om 11:20 Maatschappelijk

HOUTEN Na het mislukken van project Essenkade, is de gemeente achter de schermen op zoek naar andere locaties voor dit project. Het uitgangspunt is nog steeds om tijdelijke huisvesting voor 150 woningzoekenden, 100 asielzoekers en de Voedselbank, het Doorgeefluik en de Krachtfabriek op één locatie te realiseren. Voor de zomer komt een voorstel naar de gemeenteraad.

door Agnes Corbeij

In maart werd bekend dat de financiële risico’s van het project aan de Essenkade te groot waren. In een brief naar de gemeenteraad in april legde het college uit hoe het zover kwam. ,,Bij elke stap die we hebben gezet werd een groter beroep gedaan op de financiën van de gemeente. Terwijl het college zich er ook van bewust is dat we als gemeente, net als onze inwoners, in financieel spannende tijden leven.”

Ook de andere partijen, het COA, de provincie en Woonin, liepen tegen een grens aan. Het college zegt daarover: ,,Zij bereikten hun maximaal haalbare inzet. Het college heeft binnen de grenzen van een te verantwoorden gemeentelijke bijdrage een eindbod uitgebracht. Dit eindbod is afgewezen waarmee het plan op de locatie Essenkade niet door kan gaan.”

De maatschappelijke organisaties waren daar uiteindelijk niet rouwig om, omdat in hun ogen de eigenaar van het gebouw te veel publiek geld zou opstrijken. Het betekende wel een flinke vertraging in de realisatie van de huisvesting van mensen die toch al lang wachten. Op dit moment is de gemeente bezig met een verkenning van alternatieve locaties voor hetzelfde project. Nog voor de zomer komen de resultaten daarvan naar de gemeenteraad, zo verwacht het college. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie