Links Jolanda en rechts Marja in Huis van Houten waar zij bijeenkomsten organiseren
Links Jolanda en rechts Marja in Huis van Houten waar zij bijeenkomsten organiseren Irene van Valen

Opvoeders van kinderen met een beperking: wat als uw kind 18 wordt?

Maatschappelijk

HOUTEN Belangenvereniging Sien en ‘van Houten&co’ maken zich sterk voor opvoeders van kinderen met een beperking. Zij organiseren bijeenkomsten rond het thema ‘van 18- naar 18+’. Deze staan in het teken van wat er allemaal verandert bij die overgang. Jolanda den Hartog en Marja Vlaanderen vertelden ons dat er veel vragen leven bij de opvoeders. Zij ontdekten na een algemene bijeenkomst dat er veel behoefte is aan informatie en besloten themabijeenkomsten te organiseren. Jolanda is consulent belangenvereniging Sien en Marja is consulent welzijn en mantelzorgmakelaar en werkt bij ‘van Houten&co’.  

 Irene van Valen

Dit jaar staan vijf bijeenkomsten gepland waarin opvoeders elkaar ontmoeten en waar informatie wordt uitgewisseld over thema’s als: wonen; werk in relatie tot de WAJONG en participatiewet; beschermingsmaatregelen; financiën; erfrecht en intimiteit en seksualiteit. ,,In de fase waarin kinderen achttien jaar oud worden verandert er veel voor ouders, maar voor ouders met kinderen met een beperking is het extra zwaar. Zij hebben al een zware taak aan het gewone leven en krijgen er extra zorgen bij. Wij helpen hen proactief en met laagdrempelige informatie verder”, legde Marja uit.

ZORGEN Ouders hebben onder andere zorgen over wonen en werken. Is er een plek om te wonen met voldoende ondersteuning en fijne contacten voor mijn kind? Is er zinvol werk te vinden voor mijn kind? Is de Wajong mogelijk voor mijn kind? ,,Tijdens de bijeenkomst op 7 juni geven wij informatie, zodat ouders beter op de hoogte zijn van de regelgeving, procedures en organisaties”, vertelde Jolanda. Een ander onderwerp is seksualiteit. Opvoeders krijgen te maken met veel dilemma’s: Hoe ga je om met geboortebeperking? Het is fijn dat je kind trots is op diens vriend of vriendin en een kusje kan nog wel, maar waar ligt de grens? Hoe lang luistert het kind nog naar de opvoeders? ,,Zorginstellingen laten het kind vaak vrij en zeggen tegen ouders: je kind is achttien”, vertelde Marja. ,,Op 10 mei organiseren we een interactieve avond om over deze dilemma’s van gedachten te wisselen.”

ERVARINGSDESKUNDIGE Marja is moeder van een zoon van 24 met een beperking: ,,Zo zit je als ouder zonder rechten maar wel met zorgen.” Jolanda vult aan: Waar opvoeders juridisch geen rechten meer hebben, kunnen zij bewindvoerder of mentor worden voor hun kind. Over de inhoud daarvan en hoe dat te regelen volgt een bijeenkomst op 20 september.

BIJEENKOMSTEN Over dit soort onderwerpen vinden ouders elkaar tijdens informatiebijeenkomsten in Huis van Houten. Ook ouders met jongere kinderen die hier alvast meer over willen weten en ouders met oudere kinderen zijn welkom. ,,Wij krijgen altijd terug dat ouders de ontmoeting en openheid van elkaar zo waardeerden en blij zijn om te zien dat zij niet alleen zijn”, stelde Marja. Wilt u deze avonden bezoeken of meer informatie, ga dan naar https://www.vanhoutenenco.nl/bijeenkomst-wonen-voor-mensen-met-een-beperking/ U vindt daar een overzicht van alle komende bijeenkomsten en u kunt uzelf aanmelden of uw vragen stellen.

advertentie