Een van de medewerkers bij Buitenwereld aan het werk met de geiten
Een van de medewerkers bij Buitenwereld aan het werk met de geiten Jochem Aalbers

Bestuurlijke onrust Buitenwereld leidt tot onzekerheid bij medewerkers en vrijwilligers

24 november 2020 om 09:00 Maatschappelijk

HOUTEN Het bestuur van Buitenwereld gaf aan op te willen stappen en de gemeente trok de subsidie terug. Daartegen maakte het bestuur bezwaar. Ondertussen worden de dieren gewoon gevoerd en de hokken uitgemest. Maar de medewerkers en vrijwilligers voelen zich alles behalve zeker. 

door Agnes Corbeij

Jochem Aalbers, Janneke Nell en Ingrid Wiesman zijn drie van de vijf vaste medewerkers van Stichting Buitenwereld. Alle drie werken ze met heel veel plezier bij Buitenwereld. Ingrid (58) was 25 jaar geleden betrokken bij de oprichting van de stichting en nog altijd parttime beheerder van de kinderboerderij. ,,Het is een hele fijne plek om te werken. We hebben met ons vijven een hele goede samenwerking. We zijn een hecht team. Door de jaren heen hebben we de organisatie zien groeien.”

UITGEGROEID Want wat ooit begon als losse speeltuin en kinderboerderij, groeide door de jaren heen tot wat het vandaag de dag is, een stichting met vijf vaste krachten, vijftig vrijwilligers en al jarenlang een stijgende lijn in de bezoekersaantallen. Ook is het een gewild stage-adres van Wellant College en komen cliënten van Lister naar Buitenwereld voor dagbesteding. 

Janneke Nell (36) is ongeveer veertien jaar parttime assistent-beheerder van de kinderboerderij. ,,De sfeer is heel gezellig en gemoedelijk. De club mensen is heel divers, dat maakt het heel erg leuk om hier te werken.” Daar sluit Jochem (29) bij aan. Jochem is al sinds zijn negende betrokken bij de kinderboerderij en de speeltuin en werkt sinds vier jaar als fulltime beheerder van de speeltuin. ,,Kinderen en ouders hebben hier een hele leuke dag. De sfeer is vriendelijk en gemoedelijk.”

Van de bestuurlijke onrust de afgelopen jaren krijgen de medewerkers veel mee. Ingrid: ,,Het dagelijks werk gaat gelukkig altijd door. De dieren moeten worden gevoerd, de hokken uitgemest en de afspraken met stagiaires lopen gewoon, gelukkig. Maar de fraudezaak van een aantal jaar geleden leidde ook bij ons tot veel onrust.” Toch werd na die vervelende periode nieuwe energie gevonden. Ingrid: ,,We zijn vol goede moed weer verder gegaan en hebben meegedacht met plannen om geld te verdienen. Als medewerkers werden wij daarin meegenomen. We hebben plannen bedacht zoals meer schoolreisjes aantrekken en de horeca uitbreiden. En die hebben ook hun vruchten afgeworpen.”  

ENTHOUSIASME EN ERVARING Wat het vaak lastig maakt, is het wisselende bestuur. Ingrid: ,,Veel bestuursleden beginnen vol goede bedoelingen aan de taak, zij duiken er uit enthousiasme in. Besturen is echter een vak en niet iedereen beheerst dat. Soms hadden mensen daar te weinig ervaring mee. Dat veroorzaakt die wisselingen steeds.”

De afgelopen maanden was het bestuurlijk ook onrustig, maar op de werkvloer liep het eigenlijk prima. Jochem: ,,In de eerste corona golf waren we drie maanden dicht. Maar daarna zagen we meteen het publiek terug komen. We zijn een behoorlijke publiekstrekker en de stijgende lijn die in de bezoekersaantallen zat voor de sluiting, zette gewoon door. Twee dagen hebben we een korte rij gehad voor de deur, wegens het maximaal aantal bezoekers dat we mogen toestaan.”

Omdat het bestuur is opgestapt en de gemeente de subsidie heeft teruggetrokken, is er veel onzekerheid voor de medewerkers. Janneke: ,,Behalve dat wij ons afvragen of we zelf op straat komen te staan, is het heel lastig plannen. De stages voor volgend jaar worden nu bijvoorbeeld geregeld. De toekomst is heel onzeker. Aan de ene kant geloven we niet dat Buitenwereld zomaar verdwijnt, aan de andere kant houden we er toch rekening mee.”

GEEN ANTWOORDEN De medewerkers weten niks meer dan de lezer van Houtens Nieuws. Jochem: ,,Er is nu radiostilte. We wachten het bezwaarschrift af. Wij krijgen veel vragen, maar hebben de antwoorden ook niet.” Ondertussen gaat het dagelijks werk gewoon door en is Buitenwereld sinds donderdag weer open, na een korte sluiting wegens corona. 

De medewerkers hebben een brief geschreven aan de gemeente. Jochem: ,,Wij wilden de gemeente vertellen wat het sociale belang is van deze plek. Veel vrijwilligers komen hier twee ochtenden per week en dat is soms hun enige vastigheid. Zij vragen zich ook af of dat zal verdwijnen. Wij kunnen die vragen niet beantwoorden.” De gemeente kwam ook niet met antwoorden. ,,We kregen als antwoord dat de gemeente in gesprek is met de stichting, onze werkgever en dat het dan niet netjes is als ze ook met ons, als werknemer, in gesprek gaan. Dat snap ik wel, maar onze vragen worden niet beantwoord.” 

advertentie
advertentie