Bea Nederhoff en Jan Willem Campmans in Fort bij 't Hemeltje
Bea Nederhoff en Jan Willem Campmans in Fort bij 't Hemeltje Agnes Laurens

Licht en Vonk in ‘t Hemeltje: kunst in relatie met de omgeving

11 oktober 2021 om 19:35 Kunst

HOUTEN Wist je dat je met licht ook kunst kunt maken? Als je het eenmaal ervaart en tussen of langs het licht loopt, dan voel je het wow-effect. Gegrepen door de mooie kleuren en effecten wil je blijven staan en er heel lang naar kijken. Tijdens het aankomende lichtkunstfestival VONK van 15 tot en met 23 oktober kun je dat zelf beleven. 

Bea Nederhoff, organisator van het nieuwe VONK Festival bij het Fort ‘t Hemeltje in Houten, vertelt dat zij al een lange tijd rondliep om kunst en licht te combineren. Vorig jaar liep videokunstenaar Lotte Zuijdwijk binnen bij Theater Aan de Slinger, waar Nederhoff werkt: ,,Door de coronacrisis lag het werk van Zuijdwijk in Amerika stil. Toevallig kwam ik in de gang Zuijdwijk tegen. Zij ging kijken of zij hier, als Houtense, iets kon betekenen voor de kunst.” 

In Houten is er nog geen lichtkunst en zo’n festival en daarom sloegen Nederhoff en Zuijdwijk de handen ineen. Het thema was duidelijk: ,,Omdat de coronacrisis er was kon je niet ver weg, dus moest het thema wel dichtbij en daarbij moest het ook ideaal zijn,” zegt Nederhoff. Het zijn kunstwerken die iets met de omgeving te maken hebben en met wat dichtbij huis is. De kunstwerken beginnen bij de ophaalbrug van ‘t Hemeltje en loopt verder door het fort. Op de route liggen kunstwerken van diverse kunstenaars. Elke kunstenaar werkt uiteraard met licht, maar ieder heeft zijn eigen invalshoek.

PRODUCTIEPROCES Jan Willem Campmans, van oorsprong illustrator en schilder, is verantwoordelijk voor de projectie van het festival. Hij is bij toeval terecht gekomen in de wereld van productie. Hij krijgt regelmatig opdrachten als producent en verzorgt dan de content,  dat wat er uit de projector komt. Dit kan van alles zijn; van animatie tot motion en van graphic tot film. Ook verhuurt hij (het LiGHT-UP collective) high-end projectoren (mediaservers en interactieve installaties) en doet hij daarnaast onder andere de verlichting, stage design en art direction; eigenlijk het hele productieproces van concept tot uitvoering.  

Als je een productie doet voor een lichtfestival komt daar heel veel bij kijken. De eerste stap voor Campmans is om op locatie te kijken welke mogelijkheden er zijn. Ook doet hij de lichtmetingen – zoals welke lens hij moet gebruiken en met welke afstand, hij overlegt met de opdrachtgever wat er nodig is. Soms komt er last minute nog een waslijst met wat er nodig is en dat levert hij dan. 

EDUCATIE Campmans geeft ook regelmatig workshops op scholen. Dan laat hij de kinderen zelf spelen met licht en hij maakt met hen dan video’s. Voor hem geldt: ,,Ik ben ervan overtuigd dat iedereen maker is. Je moet van de kinderen het onderwerp maken. Ze zijn dan deelgenoot van wat er wordt gemaakt.” Dit heet augmented reality. Hiervoor maakt Campmans gebruikt van de softwareapplicatie Happytron voor het collaboratief tekenen. Dit projecteert hij met een beamer op een wit doek waarbij de kinderen voor het doek staan en door andere kinderen worden getekend.

Lichtfestival Vonk, 15 - 23 oktober, Fort bij ‘t Hemeltje. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie