Afbeelding
Aan de Slinger

Lichtkunstfestival VONK maakt programma eerste editie bekend

Kunst

HOUTEN Met nog precies een maand te gaan maakt het nieuwe lichtkunstfestival VONK het volledige programma bekend voor de eerste editie, die wordt georganiseerd in de herfstvakantie. Van vrijdag 15 oktober tot en met zaterdag 23 oktober exposeren meer dan 20 licht- en videokunstenaars met hun werken op het monumentale Fort bij ‘t Hemeltje in Houten. VONK is een festival van Aan de Slinger.

INTERACTIEF Met de ligging in het groen van Fort bij ‘t Hemeltje, een fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie beheerd door Staatsbosbeheer, worden natuur en technologie tijdens een interactieve wandelroute bij elkaar gebracht. ,,Het idee is ontstaan vanuit de vele wandelingen tijdens de lockdown”, aldus programmeur en kunstenaar Lotte Zuijdwijk. ,,Je leert de dingen die je in je omgeving ziet opnieuw waarderen, en vanuit daar zijn we het programma gaan maken.” Zo zie je bij VONK hoe bomen ondergronds met elkaar communiceren, neem je een kijkje in de levenscyclus van een libelle en ervaar je hoe waternevel tot leven komt als een fontein op het water. Projectleider Bea Nederhoff van Aan de Slinger: ,,Met VONK brengen we kunstenaars op het gebied van licht- en videokunst uit onze regio samen. Het is prachtig om hen een podium te kunnen bieden na de moeilijke afgelopen anderhalf jaar.”

Naast het werken met gevestigde namen is VONK ook lokale samenwerkingen aangegaan. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is hofleverancier met meerdere jongere kunstenaars. En nog jonger zijn de middelbare scholieren van College de Heemlanden en basisschoolleerlingen van De Bijenkorf uit Houten. Samen met kunstenaars van VONK hebben zij twee lichtkunstwerken gemaakt.

KUNSTENAARS OP EEN RIJ Op lichtkunstfestival VONK exposeren de volgende kunstenaars: Beeldjutters, A Visual Conspiracy, LiGHT-UP Collective, Front404, Huis van Vermeulen, Ellipsis, Timo Hoogland, LotteZ & Marijn te Kolsté, Eline Veldhuisen, Rutger Dam, Mirjam Debets, Marlin van Ek, Suzanne van Dongen, Stan Smeets, Bent van de Berg, Vermeulen & Dubbeldam, de leerlingen van basisschool De Bijenkorf en de leerlingen van College de Heemlanden.

VONK Festival vindt plaats van 15 tot en met 23 oktober op Houtens cultureel erfgoed Fort bij ‘t Hemeltje en is voor alle leeftijden. Tickets zijn te koop in tijdslots tussen 18.00 en 23.00 uur via www.vonkfestival.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie