Rinus van den Heijkant overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan wethouder Wouter van den Berg
Rinus van den Heijkant overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan wethouder Wouter van den Berg Annette Stolk - de Vries

Rinus van den Heijkant schreef het boek ‘Oude Dorp van Houten, 101 verhalen van toen en nu’

10 februari 2024 om 17:21 Historie Tips van de redactie

HOUTEN Rinus van den Heijkant schreef een boek met 101 verhalen over het Oude Dorp van Houten. De oud docent biologie en schoolleider in het middelbaar onderwijs verdiepte zich na zijn pensionering in de geschiedenis van Houten. Het eerste exemplaar van het boek werd zaterdag 10 februari in Tapperij de Zwijger aangeboden aan wethouder Wouter van den Berg.

door Annette Stolk – de Vries 

De interesse in de woningen, gebouwen en haar bewoners van het Oude Dorp begon bij Van den Heijkant met het beschrijven van de geschiedenis van Tapperij de Zwijger. Tijdens het onderzoek naar deze geschiedenis kwamen vele andere verhalen naar boven. Onderzoek in archieven leverde nog meer anekdotes en krantenartikelen op. Het zorgde voor verhalen die nog niet eerder waren opgetekend en beschreven. 

HISTORISCH 

De 101 verhalen die tot een boek zijn gebundeld zijn zeer divers van aard. Wat te denken van een verhaal over zigeuners die in 1882 het dorp bezochten, een brand in 1923 bij de Roskam die met behulp van schoolkinderen is geblust, een verhaal over een bakker die met Nieuwjaar de wagenmaker neerschoot of de verbanning van een smid. Ruim vijf jaar werkte Van den Heijkant systematisch aan het boek dat een uniek historisch overzicht geeft van panden aan Het Plein en delen van de Loerikseweg en de burgemeester Wallerweg. Bovendien leest men over de vele ambachtslieden die in het Oude Dorp werkzaam waren, zoals de herbergier, de wagenmaker en de smid. Wethouder Van den Berg ontving uit handen van Van den Heijkant het eerste exemplaar van het boek. ,,Als je Houten wil begrijpen dan moet je het Oude Dorp begrijpen”, sprak de wethouder. ,,Door de verhalen uit dit boek kom je meer te weten over de plaats waar je woont.” Hij noemde Van den Heijkant een speurneus, netwerker en doorzetter. 

Vanaf 25 februari wordt het boek ‘Oude Dorp van Houten, 101 verhalen van toen en nu’ onderdeel van een spaaractie bij de Albert Heijn in het Oude Dorp. Eind april komt het boek in de vrije verkoop. De winkelprijs is €19,95 en kan worden gereserveerd via e-mailadres: oudedorp101@gmail.com

Annette Stolk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie