Afbeelding
Irene van Valen

Fladderen 2020 corona-editie - Kinderen zijn de baas

26 augustus 2020 om 16:29 Evenementen

HOUTEN Twee fietsen, waaraan fladdervlaggen hingen, stonden op de stoep bij een huis aan het Pronkmos. Het was een teken dat daar binnen gefladderd kon worden. Anders dan we gewend zijn, maar het was zeker niet minder feestelijk. Door heel Houten heen besloten gezinnen mee te werken aan een andere invulling van Fladderen 2020. Hiermee wordt Fladderen ook dit jaar toch weer een feestelijk festijn.

door Irene van Valen

Eenmaal binnen zagen we dat de huiskamer was omgetoverd tot een heuse speel- en knutselplek. Op de bank mocht gesprongen en geduikeld worden. Een poppenkast stond tegenover de bank en vijf meisjes, die na de vakantie naar groep drie gaan, wandelden door de kamer en toonden wat zij die dag al deden en nog gingen doen. Aan de hand van papiertjes die op het raam van de pui waren geplakt, volgden we de planning. Er werd poppenkast gespeeld, geknutseld, gegeten en gedronken, spelletjes als memorie werden gespeeld en er kwam bezoek.

BURGEMEESTERS Bezoek, maar van wie dan? Nou, wat dacht je van Fladderburgemeester Lysanne, even later gevolgd door burgemeester Gilbert Isabella. Dat was hoog bezoek voor de kleine meiden. Vlak voordat burgemeester Isabella kwam, oefenden de meisjes met de Fladderburgemeester het Fladderdansje, zodat het dansje wel goed ging bij de begroeting van Isabella. Hoe leuk was het dat hij zelfs mee danste. Na het dansen vertelden de meisjes maar wat graag wat zij gedurende de dag deden en wat ze nog gingen doen.

POPPENKAST Zo werd verteld over de poppenkast, waarbij Eend van Krokodil schrok en viel. Hij was daarna zijn geheugen en zijn vriendje kwijt. Kikker en de kinderen hielpen hem zoeken, waarna zij schildpad vonden. Uiteindelijk bleek dat Krokodil alleen maar wilde vragen of hij mee mocht spelen, want hij zocht een vriendje. Had hij zomaar ineens een vriendje extra.

AANGEPAST Deze invulling bij gezinnen thuis, is het gevolg van het besluit dat Fladderen 2020 door corona niet doorging zoals we gewend zijn. Gevraagd werd of mensen hun huis wilden opstellen, zodat kinderen toch het Fladderfeest konden vieren. De vijf meisje waren gisteren bij een ander gezin thuis, nu bij Jiska en donderdag weer bij een ander gezin welkom. ,,De activiteiten die wij bieden, zijn wellicht leuker voor de lagere groepen, omdat het Fladder45-spel voor hen misschien wat te hoog gegrepen is”, zei Jiska. ,,Voor deze meisjes telt die competitie niet. Zij willen samen bezig zijn.” De gezinnen die hun huizen opstellen zijn zelf betrokken bij Fladderen als hulpouders en zijn blij om nu mee te werken aan een bijzonder invulling van Fladderen 2.0, zoals zij het zelf noemen.

VIRUS Jiska is zelf opgegroeid met Fladderen. Ze weet nog dat Cluedo het eerste thema was en zet zich nu graag in voor dit geweldige festijn. ,,Soms kom ik kinderen tegen die me herkennen van voorgaande jaren.” Een andere ouder vulde aan: ,,Het is als een virus. Eenmaal zelf aangestoken door het fladdervirus, laat het je nooit meer los. Soms zijn hele gezinnen erbij betrokken.” Waarop Isabella oppert: ,,Het is dan wel een positief virus. Laten we dat virus vooral delen.” 

Na dit samenzijn gaan beide burgemeesters naar een borrel voor alle Fladdervrijwilligers, waar zij worden bedankt voor hun inzet en tijd.

Kijk hier voor de start van Fladderen dinsdagochtend

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie